Danas počinje izborna kampanja: RAK podsjeća na obaveze medija

Danas počinje izborna kampanja: RAK podsjeća na obaveze medija

Danas počinje izborna kampanja: RAK podsjeća na obaveze medija

RAK podsjeća na obavezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika za medije

foto: Centralna izborna komisija BiH

Povodom službenog početka izborne kampanje za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini (BiH), koji je počeo danas i trajat će 30 dana, Regulatorna agencija za komunikacije BiH (Agencija) podsjetila je na obavezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju i javnom oglašavanju političkih subjekata u izbornom periodu, a u vezi sa održavanjem Lokalnih izbora u BiH  6. oktobra 2024. godine.

U skladu s tim, kako je napomenula Regulatorna agencija za komunikacije, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje 6. septembra 2024. godine i traje do početka izborne šutnje.

„U cilju omogućavanja ostvarivanja jednakih prava na pristup informacijama, Agencija i ovom prilikom poziva sve televizijske stanice da izborne programe u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidnim osobama, te osobama sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u učenju/čitanju. Javne televizijske stanice imaju obavezu osigurati emitovanje neposrednog obraćanja u formatu pristupačnom osobama sa oštećenjem sluha/vida“, saopšteno je danas iz Agencije.

Podsjetila je da izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Kako se dodaje, izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 5. oktobra 2024. u 7 sati, i traje do njihovog zatvaranja, dok zabrana objavljivanja rezultata javnog mnijenja počinje 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 4. oktobra 2024. u 7 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.