Izvještaj o rodnim dezinformacijama sa preporukama novinarima

Izvještaj o rodnim dezinformacijama sa preporukama novinarima
Publikacija

Izvještaj o rodnim dezinformacijama sa preporukama novinarima

Rodnim dezinformacijama se podstiču rodne predrasude, ali i ostvaruju određeni politički ili ekonomski ciljevi.

foto: Screenshot / Izvještaj Rodne dezinformacije

Izvještaj „Rodne dezinformacije”, koji je pripremila Novosadska novinarska škola (NNŠ), nudi teorijski okvir koncepta rodnih dezinformacija, pojašnjenje njihovih ciljeva, kao i tipične diskursne strategije koje su kroz studije slučaja identifikovane kao uobičajene u medijima u Srbiji.

Za unapređenje prakse dekonstrukcije rodnih dezinformacija ponuđene su preporuke za novinare i novinarke kako da prepoznaju i dekonstruišu ovaj tip informacionih poremećaja.

Rodne dezinformacije su lažne i manipulativne informacije o osobama po osnovu njihovog rodnog identiteta, rodne ekspresije i seksualne orijentacije pri čemu se podstiču rodne predrasude, ali i ostvaruju određeni politički ili ekonomski ciljevi.

Neke od diskursnih strategija koje odlikuju rodne dezinformacije su: upotreba stereotipa i predrasuda, ad hominem nipodaštavanje, dehumanizacija LGBT+ pokreta, dehumanizacija feminističkog pokreta, pozivanje na tradicionalne vrijednosti, diskreditovanje evropskih vrijednosti, malinterpretacija propisa i zakona, zloupotreba nauke i pseudonauka.

Više o rodnim dezinformacijama, kao i o tome koje su preporuke novinarima dostupno je u izvještaju na ovom linku.

Izvor: NNŠ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.