Kosovski list Insajderi dobio prijetnje nasiljem nakon objave članka

Kosovski list Insajderi dobio prijetnje nasiljem nakon objave članka

Kosovski list Insajderi dobio prijetnje nasiljem nakon objave članka

Redakcija primila desetak telefonskih poziva i prijetnji fizičkim nasiljem.

foto: Pixabay / Ilustracija

Redakcija online istraživačkog lista na Kosovu Insajderi je 24. i 25. juna primila desetak telefonskih poziva sa raznih brojeva u kojima su novinarima upućene prijetnje fizičkim nasiljem ako ne uklone članak od 24. juna, javio je u srijedu Komitet za zaštitu novinara (CPJ), navodeći da su to pokazali izvještaji i snimci poziva ove kuće i izjava Udruženja novinara Kosova (AJK).

U saopštenju CPJ-a se ističe da kosovske vlasti treba da provedu brzu i temeljitu istragu o prijetnjama, privedu počinioce pravdi i osiguraju sigurnost novinara.

U članku na Insajderiju identifikovan je muškarac sa Kosova koji je uhapšen po nekoliko optužbi, uključujući za pranje novca i prevaru na zahtjev švicarskih vlasti.

Glavni urednik Insajderija Visar Duriqi rekao je CPJ-u da su se oni koji su pozivali redakciju predstavili kao članovi porodice pritvorenog i prijetili redakciji podmetanjem požara ako ne uklone članak. Također su im rekli da je porodica “pogriješila što ih je održala u životu”.

Službenica za medije javnog tužilaštva u Prištini Laureta Ulaj potvrdila je u izjavi upućenoj CPJ-u da je u toku krivična istraga kojom je identifikovan jedan navodni počinilac. Tužioci su naredili hapšenje te osobe.

Kosovske vlasti su brzo reagovale na prijetnje nepoznatih osoba uredništvu lista Insajderi, rekao je Atila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu.

“Vlasti moraju sve počinioce izvesti pred lice pravde, preduzeti sve potrebne mjere da osiguraju sigurnost novinara koji tamo rade i pokažu da prijetnje novinarima ne prolaze nekažnjeno”, kazao je Mong.

Visar Duriqi je rekao CPJ-u da su novinari Insajderija od svog osnivanja 2016. godine primili mnogo prijetnji fizičkim nasiljem, uključujući prijetnje smrću upućene bivšem glavnom uredniku Vehbi Kajtaziju 2021. Navedeno je da su u februaru 2021. maskirani napadači napali i povrijedili Duriqija ispred njegove kuće. Duriqi je rekao CPJ-u da policija nije postigla napredak u ovim slučajevima.

Zajednička međunarodna misija za slobodu medija na Kosovu 2022. godine istakla je da sigurnost novinara i nekažnjivost zločina nad novinarima i dalje predstavljaju izazov. Dok su, kako je navedeno, fizički napadi rijetki, novinari su često na meti klevetanja i prijetnji fizičkim nasiljem i smrću. Sudski proces u krivičnim i građanskim predmetima i dalje je spor, a novinari su izrazili zabrinutost zbog izostanka krivičnog gonjenja.

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.