OpenAI lansirao najnoviji model – GPT-4o

OpenAI lansirao najnoviji model – GPT-4o

OpenAI lansirao najnoviji model – GPT-4o

Nove mogućnosti besplatno dostupne u ChatGPT-u

foto: Screenshot / ChatGPT

Američka kompanija OpenAI, koja se bavi istraživanjem umjetne inteligencije, predstavila je u ponedjeljak GPT-4o - najnoviji model koji je “brži i poboljšava vlastite mogućnosti u tekstu, glasu i viziji”.

Izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman je u objavi na X-u napisao da su do sada modeli klase GPT-4 bili dostupni samo osobama koje plaćaju mjesečnu pretplatu, a da je ovaj novitet važan za njihovu misiju u kojoj žele “sjajne AI alate učiniti dostupnim svima”.

“Danas je GPT-4o mnogo bolji od bilo kojeg postojećeg modela u razumijevanju i diskusiji o slikama koje dijelite. Na primjer, sada možete snimiti sliku menija na drugom jeziku i reći GPT-4o da ga prevede, nauči vas o historiji i značaju hrane i da dobijete preporuke”, saopšteno je iz OpenAI-a u ponedjeljak.

Pored toga, kako se dodaje u saopštenju, u budućnosti će doći do poboljšanja ovog alata što će omogućiti “prirodniji glasovni razgovor u realnom vremenu” kao i mogućnost razgovora sa ChatGPT-om putem videa u realnom vremenu. I tu je kompanija navela primjer ističući da će korisnici moći pokazati ChatGPT-u sportsku igru uživo i zamoliti ga da objasni pravila.

“Planiramo lansirati novi glasovni način rada s ovim novim mogućnostima u alfa verziji u narednim sedmicama, s ranim pristupom za Plus korisnike kako se budemo širili”, navedeno je.

Korisnici GPT-4o sada će imati pristup funkcijama poput analiziranja podataka i kreiranja grafikona, razgovora o fotografijama koje korisnici snime, očitavanje datoteka kako bi dobili pomoć pri sumiranju, pisanju ili analizi podataka.  Pored navedenog, kompanija je istakla da testira sposobnost ChatGPT-a da zapamti stvari o kojima razgovarate kako bi budući razgovori bili korisniji. Korisnik ChatGPT-u može izričito reći da se nečega sjeti, pitati ga čega se sjeća ili mu reći da zaboravi razgovor ili da to učini putem postavki. Takođe, ova opcija se može i potpuno isključiti.

OpenAI je saopštio da svake sedmice više od sto miliona ljudi koristi ChatGPT i da će kompanija uvesti više naprednih alata za korisnike besplatne verzije ChatGPT-a u narednim sedmicama.

Izvor: OpenAI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.