Naša Bosna

Naša Bosna

Naša Bosna

Košarkaški klub Bosna u formalno - pravnom smislu prestao je da postoji. Nije bilo medija u BiH i regiji koji ovoj tužnoj činjenici, nestanku prvog košarkaškog šampiona Evrope sa prostora bivše Jugoslavije, nije posvetio prostor.

Sve u svemu, istina je ovakva: Pravni status ovog kluba, zbog ogromnih dugova (najmanje 5 miliona maraka), je zamrznut. Skupština kluba odlučila se na fuziju sa KK Royal da bi sa promijenjenim imenom te sa čistih pravno - finansijskih pozicija nastavili rad. Ostaje očigledno plemenita želja da se sredi finansijska situacija KK Bosne, riješe dugovi, i u nekoj dalekoj budućnosti vrati staro ime. Kao podsjetnik, današnjim čitaocima, evo nekoliko detalja iz ove uzorne biografije. Novinar Radio Sarajeva Nikola Bilić sjedio je na klupi KK Bosna u finalnoj utakmici košarkaškog Kupa šampiona 4. aprila 1979. u francuskom Grenobleu. Bosna - Emerson 96:93. Napravio je reportažu „Time out“ iz koje objavljujemo završna tri minuta ove radio priče.

 

Nikola Bilić: Tajm - aut by Mediacentarsarajevo on Mixcloud

U toku rata radeći Dežurni mikrofon na Radiju BiH, Sejo (Čamo), Zlatko (Sarajlija) i ja uvijek smo pokušavali da u našoj arhivi pronađemo neki od tonskih dokumenata koji će i nama i slušaocima uliti malo optimizma. Negdje u aprilu 1993, na 14-tu godišnjicu ove utakmice, potpomognuti Miralemom Ovčinom, napravili smo jednu kratku špicu koristeći reporterski ton Televizije Sarajeva.

 

Dežurni mikrofon, 04.04.1993. by Mediacentarsarajevo on Mixcloud

 

Evo i dva dokumenta iz štampe. Jedan tekst Juse Prele iz Naših dana marta 1990. koji govori o ondašnjim problemima KK Bosna. 

"Bosna" jedinstvenija od komunista - Juso Prelo, Naši dani (kliknite na fotografiju za detaljan tekst)

I za kraj esej Veselka Tenžere "Bosna košarke i rocka", prvobitno objavljen u zagrebačkom magazinu Start, aprila 1979. par sedmica nakon historijske tekme u Grenoblu. Tekst je kasnije objavljen i u Tenžerinoj knjizi "Sportski život".

 

B.K