eTrafika: Praksa za studente

eTrafika: Praksa za studente

Portal eTrafika nastao je 2011. godine zahvaljujući grupi tadašnjih studenata novinarstva. Prvobitna ideja stvaranja prostora za ličnu praksu, razvila se do te mjere da danas brojni studenti svoje prve tekstove obajvljuju upravo na ovoj stranici. 

"Moram reći da smo mi i nastali upravo radi pružanja prakse studentima. Htjeli smo stvoriti prostor i uslove za obavljenje prakse kako sebi, kako i našim kolegama. Međutim, tu se ne završavaju granice našeg rada. Nama se mogu javiti i osobe koje se ne školuju za posao novinara, nemaju iskustva u tome, a htjeli bi da se bave time. Do sada smo imali dva konkursa sa saradnike i primili za dopisnike mnogo studenata različitih fakulteta. U našem timu ima ljudi koji studiraju šumarstvo, ekonomiju, političke nauke, produkciju... Prirodno, ipak je najviše studenata novinarstva", ističe Vanja Stokić, jedna od urednika eTrafike. 

Redakciju čini osam diplomiranih novinara kao i dvadesetak studenata raznih fakulteta iz cijele Bosne i Hercegovine. Svi oni su angažovani na praćenju dnevnih aktuelnosti, fotografisanju kao i pisanju autorskih tekstova. Mogućnost obavljanja prakse veoma je bitna za studente novinarstva kao i preporuka koju dobiju na eTrafici. Zahvaljujući angažiranosti na portalu, veliki broj studenata je dobio stalni angažman na nekim  drugim mjestima. 

"Nakon rada kod nas, dva momka su se zaposlila u internet redakciji novina Press RS, jedan je na televiziji Republike Srpske, jedna djevojka na radiju Republike Srpske, jedna na portalu portal24h.ba, jedna je postala urednica jednog portala u Sarajevu. Bitno je naglasiti da su svi oni nastavili sa radom i za nas i za nove medijske kuće", navodi Stokićeva.

Potencijal portala prepoznali su i učesnici Innovation Laba 2012, gdje je eTrafika u konkurenciji od 46 timova, osvojila drugo mjesto.

Studenti zainteresovani za rad na portalu  mogu poslati svoje tekstove na način naznačen na eTrafici.