Vlada Tuzlanskog kantona disciplinuje medije

Vlada Tuzlanskog kantona disciplinuje medije

Vlada Tuzlanskog kantona disciplinuje medije

Postoji li uticaj politike na medije Tuzlanskog kantona?

„Nakon sastanka oglasilo se više univerzitetskih profesora, važnijih institucija u Tuzlanskom kantonu, a u anketama svoju punu podršku premijeru i poslanicima dali su i građani Tuzlanskog kantona, penzioneri, mladi ljudi. Oglasili su se, svi osim onih, koji bi kao novinari javnih servisa trebali prenijeti stav građana najmnogoljudnijeg kantona. Zbog toga je sve veće nezadovoljstvo građana i sve više kritika, na uređivačku politiku u javnim servisima koje finansiraju kroz redovnu mjesečnu pretplatu jer o Tuzlanskom kantonu imaju priliku slušati samo negativne priče, kao da su svi problemi ove zemlje jedino na ovom području a u ostalim kantonima sve je idealno, posebno u Sarajevskom.”

Na ovaj način je 13. decembra prošle godine Radio-televizija Tuzlanskog kantona izvjestila sa sastanka kantonalnog premijera Bege Gutića sa federalnim poslanicima sa područja TK, vezanog za neravnopravan ekonomski tretman kantona u BiH.

Zaključak da je u pitanju običan „spin“ nameće već sam stil ovog komentara, koji pomalo podsjeća na socijalističku propagandu, pa i činjenjica da nijedan od „univerzitetskih profesora” nije svoju podršku Gutiću potpisao imenom i prezimenom. No, ukoliko je na spinovanje medija u korist vladajućih struktura javnost odavno navikla, kantonalna televizija je ovim svojevrsnim pokušajem disciplinovanja javnog servisa u ime Gutićeve Vlade, postigla potpuno novi nivo servilizma. Kako ćemo kasnije vidjeti – dobro plaćenog.


Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona / Foto: Vlada TK

No, krenimo redom.

Tamni vilajet

Kome su tačno upućene primjedbe postalo je jasno posljednjeg dana 2015. godine. U oštrom demantiju na prilog iz emisije Federacija danas Vlada TK se pita:

„S obzirom na konstantne višegodišnje napade koje Vlada TK trpi od Federalne televizije i samo njima shvatljive medijske politike javno postavljamo pitanje po čijem nalogu i narudžbi, te za čije interese Omer Hasanović i Federalna televizija kontinuirano destabiliziraju i ruše Tuzlanski kanton i sve dobro što dolazi iz ovog kraja? Da li je moguće da Hasanović i FTV u Tuzlanskom kantonu vide samo negativne stvari, pozitivne ignorišu ili izvrću istinu kako bi sve prikazali u negativnom svjetlu?“

Na meti kantonalne televizije našao se dakle ne javni servis kao takav, već prije svega Federalna televizija i njen dopisnik iz TK, Omer Hasanović. I zaista, Hasanović je svoj dosadašnji rad u cjelosti posvetio istraživanju kriminala i korupcije, bez ikakvog pokušaja da pronađe barem minimum pozitive. Da li se ipak radi o tendencioznom izvještavanju ili je, pak, tendenciozna provladina urednička politika RTV TK, bazirana na „pozitivnim pričama“?

„Činjenica je da Tuzlanski kanton nije najbolje prezentovan u medijima u Sarajevu što je zamjerka i građana i medijskih radnika jer kroz pretplatu imamo pravo očekivati transparentan i jednak tretman”, kaže za Media.ba Bedrana Kaletović, predsjednica Kluba novinara Tuzla, “Priča o TK kao tamnom vilajetu u kome crna hronika i korupcija dominiraju kada se prate njihove centralne informativne emisije dala je jednu drugu dimenziju, a to je da dopisnici iz ovih krajeva samocenzurom, u smislu odabira tema, nerijetko doprinose tome vodeći se linijom manjeg otpora i prolazom takvih tema kod urednika.“


Bedrana Kaletović, novinarka / Foto: Radio Kameleon

No, izvještavanje javnih servisa je tek jedan dio problema, dok je drugi rad upravo kantonalnih medija. Kaletović nastavlja: „Režimsko izvještavanje po partijskom sistemu najizraženije je u periodu smjene političke vlasti ili, još očitije, u periodu krize (npr. paljenje zgrade Vlade TK) kada se signal kantonalne televizije po direktivi „onih iznad” ugasio jer je bilo „opasno” svrstati se na nečiju stranu, građana ili političara. I onda gledate novinare cijeloga svijeta kako hrle ka Tuzli dok se građanski revolt u zemlji budi, fotografije i snimci iz grada soli postaju zlata vrijedni, a televizija koju grantom finansira Vlada TK svoje novinare pošteđuje tih stresova i jednostavno odluči ne izvještavati o tome. Šta reći građaninu koji sa prozora gleda zgradu vlade u plamenu, a kantonalna televizija o tome nema šta da kaže.”
Zanimljivo je da o protestima u Tuzli nije imala puno toga da kaže ni Federalna televizija, koja je vanredno izvještavanje počela tek u trenutku kad su se neredi proširili na Sarajevo, dok je raspravi o promjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije FTV poklonila pažnju tek 20. decembra prošle godine, dakle više od godinu dana nakon što se ova tema našla na dnevnom redu drugih bh. medija i skoro 10 dana nakon događaja koji je bio direktni povod za snimanje priloga - sastanka Bege Gutića s poslanicima. Prema mišljenju nekih naših sagovornika, upravo se u ovom kašnjenju ogleda diskriminacija Tuzle u javnim servisima, a ne, kako tvrdi Vlada TK, u pesimističkom pristupu zbivanjima u kantonu.

Vedada Baraković, profesorica žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Tuzli, ne želi se upuštati u ocjene izvještavanja javnog servisa bez odgovarajućeg istraživanja, jer „sve ostalo bile bi proizvoljne ocjene ili lični stavovi u šta mislim da se ne treba upuštati i produbljivati neke vještački stvorene animozitete i dalje podijele ove jadne, iscjepkane i razjedinjene zemlje.“

Kritike koje je RTV TK uputila FTV-u ona smatra rezultatom opšte politizacije sektora medija: „Ključna pitanja funkcionisanja javnih medija u BiH tiče se njihovog krhkog položaja spram vlasti zbog načina finansiranja a s druge strane tiče se i participacije javnosti (koja, na kraju krajeva, to i plaća) u kreiranju i provođenju politika javnih emitera kao kredibilnih i društveno odgovornih medija. Očito je da ne postoji volja za dugoročnim rješenjima već se, po principima političkih podjela, i ovaj sektor nastoji razjediniti i oslabiti, stvoriti nezdrava konkurencija i rivalstvo što se sve više prelijeva u javni diskurs. Onda kada javni medijski sektor bude finansijski neovisan onda će biti i neovisan od politika bilo koje vrste. Sve manje od toga, nažalost, situaciju neće popraviti. Naprotiv.“

Prijateljske optužbe

„Ovo je standardno spinovanje“, tvrdi urednik Tuzlanskog info portala, Adis Jašarević.

„Kad ukažete na ono što građani žive, onda vas proglase rušiteljima vlade. Ako kritikuješ onda si protiv kantona, reformi, zapošljavanja. Ne treba pisati, treba vjerovati premijeru. Ko ne vjeruje premijeru taj je izdajnik, taj nije patriota.“


Adis Jašarević, urednik portala TIP.ba / Foto: Vesta Radio

Portal TIP.ba je i sam postao žrtva Vladinog nezadovoljstva načinom rada nepodobnih novinara. Na adresu portala stigao je tokom decembra veliki broj demantija na izjave opozicionih političara, ali i na sadržaje prenesene sa sajta FTV-a. U jednom od njih TIP.ba dobija od Vlade svojevrsni „čas novinarstva“:

„Ovim putem želimo pozvati i redakciju web portala www.tip.ba, da prije objave informacija do kojih dođu u svom novinarskom radu, prema pravilima novinarske struke, zatraže i stav 'druge strane'. Cijeneći objektivan rad novinara, Vlada Tuzlanskog kantona je na svaki takav zahtjev do sada pozitivno odgovarala. Ne dozvolimo da web portali postanu „stabla pored ceste“, na koje svako i bez ikakve ranije provjere ili utemeljenja, a kasnije i odgovornosti, može objesiti bilo kakvu obavijest ili stav. U ime Vlade Tuzlanskog kantona pozivamo vas da poštujete pravila novinarstva kao nauke, struke i novinarske deontologije, kako bismo svi zajedno sačuvali čast novinarske profesije.”

Iz Vlade TK poručuju da nema ništa neobično u ovakvom načinu komunikacije: „Vlada redovno reagira na sve medijske sadržaje koji neobjektivno prezentiraju stanje i aktivnosti Vlade TK”, no putem demantija radi to samo „ukoliko prethodna komunikacija i dobri kolegijalni i profesionalni odnosi nisu urodili plodom.”

Ipak, Adis Jašarević potrebu Vlade da konstantnim regiranjem vidi malo drugačije: „Političari nisu navikli na medije koji rade svoje posao. Navikli su da ih kupuju preko grantova. Navikli su da plate medijima da prensu njihova saopštenja. TIP je potal koji se ne libi pisati protiv Vlade i protiv opozicije. Kritikujemo, argumentovano, vladu Bege Gutića, ali kritikovali smo, isto tako argumentovano, vladu Seada Čauševića. I Vladi i opoziciji dajemo priliku. To dokazuje i činjenica da objavljujemo svaki Vladin demantij, iako u njima pljuju naš portal.“

Urednik Tuzlanskog info portala je svoju dozu „edukacije” dobio prilikom uzimanja intervjua od premijera Gutića, koji se okomio na njega zbog navodnog promovisanja interesa SDP-a.

„Ovo je nešto neprimjereno”, tvrdi Jašarević, „Nisam dosad doživio da jedan premijer kaže vi ste crveni, vi uzimate pare. Trebao bi se suzdržati od ovakvih komentara. Ja sam rekao premijeru da dokaže ako smo uzeli ijednu marku od SDP-a. Ako on to dokaže ja ću ugasiti portal, ako neće, nek on podnese ostavku. Premijer se samo nasmijao. No, nije samo to. Glasnogovornik Vlade TK je mene dok sam čekao u hodniku na intervju s premijerom pitao koliko sam para uzeo od SDP-a da kritikujem Vladu. Pa kud ćemo dalje?“

Iz Vlade TK smatraju da je njihov odnos sa portalima na području TK, uključujući i TIP.ba, izuzetno korektan, u većini slučajeva i prijateljski.

„Kada je u pitanju tvrdnja o neprijatnostima, moramo također istaći da je intervju koji je premijer TK Bego Gutić dao novinaru Adisu Jašareviću u petak 20.11.2015.godine protekao i završio se u veoma korektnom tonu. Ni u kojem dijelu intervjua premijer Gutić nije spomenuo „plaćanje”, što se jasno vidi i u objavljenom intervuju, koji doslovno prenosi razgovor premijera Gutića sa novinarom Jašarevićem. Također, Mensur Begić, stručni savjetnik za informisanje, koji je prisustvovao davanju intervuja, niti jednom se nije miješao u vođenje razgovora, što se može provjeriti i na snimku, tako da uopšte ne stoji iskazana tvrdnja.“

S obzirom na to da je pun sadržaj razgovora s Gutićem objavljen, „korektnost“ odnosa na relaciji premijer-novinar mogu ocjeniti sami čitaoci.

Ko plati taj govori

Optužbe o stvaranju negativne slike TK i o pogodovanju opoziciji su ipak tek vrh ledenog brijega kad je u pitanju disciplinovanje medija. Adis Jašarević kaže: „Novaca za podobne medije ima. Primjera radi, RTV TK iz budžeta dobija 180.000 KM. Pare dobijaju i brojni privatni mediji. Mi ne dobijamo ni marke. I ne samo to. Počinju i ekonomski pritisci na naš portal. Ako nisi podoban nećeš dobiti grant sredstva, nećeš imati oglašivače. I već sad neki oglašivači odustaju od zakupa prostora na našem portalu.“

Vlada je medijima sa područja TK 23. novembra 2015. godine dodijelila 20.000 KM iz budžetskih sredstava „za podršku medijima i njihovom nastojanju za objektivnijem i redovnijem informisanju javnosti Tuzlanskog kantona o afirmaciji poduzetništva, obrtništva, unapređenju poljoprivrede, turizma, racionalnom korištenju energije, zaštite vodotoka i akumulacije Modrac, razvoju obrazovanja, zaštiti i unapređenju kulture, ljudskog zdravlja i civilnog društva.“

Pobjednički projekti odnose se dakle na „pozitivnu ekonomiju“, „otvorenu Vladu“ i podršku domaćim proizvodima. Kritike vlast u TK ne podržava.

No, opet, iz Vlade smatraju da o nikakvoj kupovini medija nema ni govora: „Radi se o neosnovanim optužbama. Svake godine, bez obzira o kojoj strukturi pozicije i opozicije se radi, Vlada Tuzlanskog kantona u cilju podrške radu medija, u Budžetu Tuzlanskog kantona planira grant sredstva za medije. Radi se o simboličnim sredstvima, čija se raspodjela vrši na osnovu javnog poziva, koji biva objavljen na web portalu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.”

Ima ipak i sredstava za medije koje nikako nisu simbolične. Silne pare od vlasti dobija kantonalna televizija - i to, bez obzira na sve težu finansijsku situaciju kantona, dobija ih sve više. Vlada Seada Čauševića je RTV TK davala 1.250.000 KM i taj je iznos tokom svog mandata podigla na 1.300.000. KM. Rebalansom budžeta za 2015. godinu Vlada TK je je kantonalnu televiziju počastila sa 1.400.000 KM a u budžetu za 2016. za RTV TK predviđeno je čak 1.800.000 KM.

Šta gledaoci dobijaju zauzvrat? Televiziju koja uvjerava u poverenje građana prema Vladi, široku podršku „profesora i penzionera“ i u ispunjena obećanja vlasti. I televiziju koja potpuno ignoriše opoziciju.


Web stranica Radio-televizije Tuzlanskog kantona / Foto: print screen

Dževad Hadžić, predsjednik kluba SDP-a, najveće opozicione stranke u Skupštini TK, kaže za Media.ba da je kantonalna televizija svoj centralni dnevnik pretvorila u bilten Vlade Tuzlanskog kantona i da se posebno trudi da afirmativno govori o premijeru Vlade.

"U dnevniku prvih deset, a nekad i petnaest minuta, bukvalno okupira Bego Gutić sa svojim izjavama i stavovima, a inače dnevnik sve skupa sa sportom i vremenskom prognozom traje dvadesetak minuta. Posebno je to zanimljivo kad Gutić iznosi stavove po pitanjima od društvenog interesa, a da se pritom ne čuje druga strana, ne samo opozicija nego ni sindikati, udruženja građana itd. Neki dan smo, na primjer, slušali saopćenje premijera kucano na dvije strane koje je pročitano u cijelosti kao demant na izjavu poslanika. Opozicije nema na RTV TK, stavovi se ne iznose pa čak ni poslije sjednica skupštine koje proteknu u cjelodnevnim diskusijama opozicinih poslanika. Jednostavno cijeli program RTV TK je posvećen veličanju lika i djela SDA,“ kaže Hadžić.

U tom kontekstu valja pažljivo pročitati i jedan od zaključaka 17. redovne sjednice Vlade TK od 23. novembra prošle godine u kojem vlast dokazuje svoju brigu za kantonalnu televiziju.

„Vlada TK daje podršku JP RTV TK i kao nadležni organ koji faktički upravlja ovim javnim preduzećem u skladu sa zakonom i odlukama Skupštine Tuzlanskog kantona kao osnivača preduzeća, smatra neophodnim da se ovo javno preduzeće od strane nadležnih organa proglasi javnim servisom, zbog čega je neophodno da organi upravljanja JP saniraju poslovanje preduzeća i omoguće njegov dalji razvoj u cilju obezbjeđenja javnog interesa u ovoj oblasti.“

O čemu se zapravo radi, s obzirom da pitanje javnog servisa reguliše zakon na državnom nivou, pitali smo u Vladi TK. Dobili smo sljedeći odgovor: “Cilj Vlade Tuzlanskog kantona, kada je u pitanju Radio televizija Tuzlanskog kantona nije proglašavanje ove televizije Javnim servisom u smislu Zakona o javnom servisu, nego općim dobrom, čiji su rad i funkcionisanje od velikog značaja za građane Tuzlanskog kantona. U tom smislu, a u cilju obezbjeđenja javnog interesa, Kantonalna televizija se pominje kao kao servis građana i javni servis, odnosno potcrtana je neophodnost snažnijeg angažmana svih institucija na saniranju finansijske situacije u ovom javnom preduzeću.“

Također, iz Vlade nam je poručeno da „osim pokušaja politizacije ovog pitanja, ne vidimo drugi razlog za postavljanje ovakvog pitanja.“ Vlada TK nastavlja, dakle, da disciplinuje – a njenih lekcija nije pošteđena ni potpisnica ovih redova.