Špiritus

Špiritus

Špiritus

Vijest o stavljanju Nikole Špirića, jednog od lidera SNSD, na američku “crnu listu” odmah je aktivirala medijske zaštitnike

foto: cin.ba

Prije nekoliko godina tadašnji glavni bh. tužilac Goran Salihović imao je redovan sastanak sa glavnim haškim tužiocem Sergeom Brammertzom. “Šta je uradilo lokalno tužiteljstvo u posljednjih šest mjeseci vezano za brojne slučajeve ratnih zločina tokom rata u BiH” bila je već dugogodišnja tema tih susreta. I kako Salihovićev ured nije učinio ništa, Brammertz je svom domaćinu u Sarajevu oštro ukazao da će njegov redovni izvještaj za UN upravo sadržavati te činjenice. “Odlično” bez ikakve ironije pohvalio je Salihović Brammertza. Kao da se govori o nekom drugom a ne o njemu i poziciji koju je držao. Doduše, koliko se petljao u vlastiti posao možda je pohvala i bila na mjestu.

Najnoviji slučaj odluke američke administracije da Nikolu Špirića označi kao osobu “uključenu u zaradu od javne korupcije uključujući prihvatanje koristi” i zajedno sa ženom i dvoje djece zabrani im ulazak u SAD za tren oka je dala priliku javnom mediju da zaštite političara. Za razliku od svih drugih medija koji su ovo analizirali RTRS je odmah stala u odbranu političara Špirića.

Iako to nigdje nije zadatak medija, osim u totalitarnim režimima, novinari javne televizije, plaćeni novcima građana BiH, dali su sve od sebe da američku odluku maksimalno razvodne. Moglo se saznati puno. Od toga da Špirić nema političke mrlje, da je ovo pomoć drugim strankama 25 dana prije izbora, da Špirić smeta jer je odbio da podrži antisrpsko djelovanje Obavještajno - bezbjednosne agencije BiH, da je meta u političkim igrama odnosno da je to loš potez odlazeće američke ambasadorke Maureen Cormack. Inače je ambasadorka Cormack toliko puta spomenuta da je pravo čudo kako je niko, kao drugu strane ove vijesti, nije pozvao da se očituje. Tim prije što je dostupna u Sarajevu.

Istovremeno javni medij nije ni otvorio ključno pitanje koje već godina prati Nikolu Špirića i njegov zamašan imovinski karton.

 Ilustracija: Midhat Ajanović Ajan

Ukratko, živimo vrijeme u kojem se niko ne bavi svojim poslom. Javni mediji brane političare, tužioci spavaju a javnost ne kažnjava na izborima.

Živimo u vrijeme špiritusa. A Vujaklijin rječnik to objašnjava ovako: Špiritus ili džibruša - popularan naziv za rakiju izuzetno lošeg kvaliteta. Odlikuje se providnom bojom. Obično se uvaljuje ljudima koji žive u gradu i ne znaju šta je rakija.

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.