Pažnja, Pazarić!

Pažnja, Pazarić!

Pažnja, Pazarić!

Fotografije na kojima se vide mučni detalji tretmana štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, a koje je objelodanila Sabina Ćudić, zastupnica u federalnom parlamentu, pokrenule su lavinu događanja, demonstrirale moć medija i javnosti, te natjerale vlast na djelovanje. Tromo i nevoljno, ali, ipak, djelovanje.

Nije da nismo, kao medijski uposlenici, u proteklih nekoliko desetljeća, navikli na svakakve prijestupe vlasti i institucija, skandale političara, incidente diplomatskog kora, najrazličitija izigravanja zakona... Mediji u BiH se, posebice u posljednje vrijeme, često bave tematikom zaštite djece i njihovim pravima, često se obrađuju teme o najranjivijim među nama, o djeci s poteškoćama u razvoju, te sa manje ili više senzibiliteta pristupamo ovim temama. Ovaj put je nešto bilo drugačije, jezikom senzacionalizma – šokantnije. Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH, objavila je 20. novembra fotografije na kojima se vide mučni i strašni detalji tretmana štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić (sam naziv institucije je svakako problematičan i terminološki prevaziđen).

Na fotografijama se vidi kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Vijest o nehumanom odnosu prema štićenicima Zavoda odjeknula je medijskim prostorom BiH, njome su se bavili i kolege novinari iz regije, a dospjela je na naslovnice i prime time termine svjetskih medija (New York Times, Washington Post, Washington Times, ABC News...)

U digitalnoj eri vijesti putuju brzo i treba ih plasirati publici prije konkurencije, a ta brzina ponekad ima za posljedicu nedostatak analitičnog pristupa o tome da li će objavljena vijest o nečemu služiti u najboljem interesu javnosti, te da li će načinom na koji je plasirana biti narušena nečija prava. Posebno prava djece.

Za početak, većina medija je reagirala promptno – fotografije koje je dobila zastupnica Ćudić širile su se online prostorom, posebno društvenim mrežama munjevitom brzinom. Ono što je uslijedilo bila je očekivana doza politikanstva i zamagljivanje osnovnog cilja objavljenih fotografija, ali mediji su, barem većina, bili na istoj liniji djelovanja: pomoći štićenicima Zavoda i osigurati im uslove za dostojanstven život, te je to iznjedrilo i akciju vlasti što svjedoči o medijskoj moći – u kombinaciji sa pritiskom javnosti.

Pritisak javnosti i medija

Mora se odati priznanje djelovanju većine ovdašnjih medija: iz minute u minut su kako naslovima, tako i količinom informacija vršili pritisak na vlast da se nešto učini. I to odmah. U moru informacija koje su preplavile medijski prostor preovladavali su zahtjevi građana da se situacija u Zavodu hitno riješi. Kolege Sabine Ćudić u Parlamentu Federacije BiH nisu reagirali kako je javnost očekivala; te u dnevni red nisu, na inicijativu zastupnice Ćudić, uvrstili informaciju o stanju u Zavodu u Pazariću. Klix je, primjerice, objavio tekst pod naslovom Uprkos šokantnim detaljima iz Zavoda Pazarić: Parlament odbio inicijativu Sabine Ćudić.

Uslijedili su protesti pred zgradom Parlamenta FBiH, o čemu je izvijestio portal Radija Slobodna Evropa, uz naslov Slučaj Zavoda Pazarić: Protesti u Sarajevu, građani traže ostavke parlamentaraca. Epilog (barem što se tiče dijela ove priče koji se odnosi na djelovanje zastupnika) je sljedeći: Stanje u Zavodu Pazarić će 4. decembra biti tema zastupnika Federalnog parlamenta.

Pritisak javnosti, kao i medija, nastavljen je i na izvršnu vlast: protesti su se održavali pred zgradom Vlade Federacije BiH, a mediji iz minute u minut su donosili sve detalje ovog građanskog djelovanja. Epilog: Smijenjeni direktor, Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić. Pritisak medija i javnosti polučio je još jedno promptno djelovanje: MUP i Tužilaštvo KS ušli u Zavod Pazarić. “Pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, sarajevsko Ministarstvo unutrašnjih poslova vrši određene aktivnosti u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić”, navedeno je u vijesti na portalu Radiosarajevo.ba.

Niti, sad već smijenjeni, direktor Zavoda nije bio bez reakcije, na Klixu je objavljen tekst: Direktor Zavoda Pazarić u suzama: Ovo je atak na uposlenice, neka Ćudić kaže od kada su slike.

Portal Radiosarajevo.ba je pod oznakom Dossier donio hronologiju dešavanja nakon objavljivanja fotografija: Slučaj Zavod u Pazariću: Kako se razotkrivao horor nad nemoćnom djecom, podsjetivši na 11. septembar ove godine: “kada je pred zastupnike Parlamenta u Federaciji istupio Redžep Salić, direktor Zavoda u Pazariću, kojeg je na tu funkciju imenovala Vlada FBiH u aprilu ove godine. Na toj je poziciji zamijenio v.d. direktorice Senadu Muharemović.”

Nadalje se u tekstu navodi: “Nakon Salićevog obraćanja u Parlamentu, javnost se budi. Stižu prve reakcije, a 19. septembra u Zavod ulaze Finansijska policija, Porezna uprava i inspekcija. Prva saznanja o njihovim nalazima ukazuju da se u Zavodu događao prikriveni, dobro organizirani kriminal. 'Za stanje u Zavodu Pazarić ne može se reći da je dobro jer bi moglo biti bolje, ali nije ni katastrofalno', najavila je nekoliko dana poslije stav federalne vlasti jedna od zastupnica - Kenela Zuko (SDA). Zuko je ovo izjavila nakon posjete Zavodu.”

“Nakon toga, zatišje. Sve do 17. oktobra kada Vlada FBiH i zvanično odbija prihvatiti 'navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba'”, stoji u tekstu na Radiosarajevo.ba

Roditelji djece i izjave bolničara

Mediji su, nakon objavljivanja fotografija iz Pazarića, potražili i roditelje djece koja žive u Zavodu. Tako je N1 donio svjedočanstvo Nurfeta Kišmetovića: Roditelj čije je dijete štićenik Zavoda: Iskustvo koje sam doživio 2018. godine:  “2018. sam se zatekao tu i vidio jedan prizor. Ja sam tada vidio svoje dijete koje je bilo svezano preko stomaka za krevet. Odgajatelji su mi rekli da je to preventiva, da oni mogu biti agresivni i da to moraju. Meni je postalo čudno jer nije nikada iskazivao agresivnost u porodičnim situacijama”.

S druge strane, na televiziji Hayat gostovao je Hamed Mešanović, roditelj djeteta koje boravi u Zavodu, a portal Faktor donio je detalje tog gostovanja uz naslov: Otac djeteta iz Zavoda "Pazarić": Moj sin je bio vezan....

“Najveće zadovoljstvo nam je što smo postigli svoj cilj, on ima svoj dom. Štićenici koji žive sa njim u određenim paviljonima su njegova porodica, tete koje ga paze, socijalni radnici, medicinske sestre su njegova porodica. Da vidite kako se on obraduje kada ga dovedem od kuće, kako ih uzima za ruku. Mi budemo zadovoljni, ne zato što smo ga smjestili tu, nego zato što se on osjeća dobro.... Fotografije koje su objavljene, ja nisam te osobe vidio, ali znam kroz priču sa socijalnim radnicima, sa medicinskim osobljem, da ima teških slučajeva, jer su mene upozoravali, da ako bi mi roditelji naišli na takvu situaciju da ne budemo iznenađeni, da djeca sama sebi otkidaju meso sa ruku”.

Suštinski, pojedini su mediji djelovali pod utjecajem političkih centara moći te priče o Zavodu u Pazariću donosili onako kako je to odgovaralo njihovim političkim šefovima. Slobodna Bosna je, primjerice, objavila sljedeći sadržaj i ne tražeći smisao izrečenog, te uz senzacionalistički naslov, prenijela status sa društvenih mreža uposlenika Zavoda, slikara Sulejmana Meme Haljevca: MEMO HALJEVAC ŽESTOKO NAPAO SABINU ĆUDIĆ: "Daj nam, BRIŽNA SABINA...". Portal Faktor je objavio tekst Političke igre oko djece iz Pazarića: Ko skriva odgovorne za stanje u Zavodu? navodeći sljedeće: “ S obzirom da prvobitna inicijativa zastupnice Naše stranke nije usvojena, u srijedu su organizirani protesti pred Parlamentom FBiH i Gradskom vijećnicom u Sarajevu, a zatim i u četvrtak, odnosno danas, pred zgradom Vlade FBiH, gdje su demonstranti, među kojima je veliki broj članova i aktivista Naše stranke i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, uzvikivali parole protiv Stranke demokratske akcije (SDA).”

Reporteri Dnevnog avaza su otišli u Zavod, te je nastao tekst sljedećeg naslova – Haos u Zavodu Pazarić: Radnice u suzama, djeca uznemirena u kojem se navodi izjava bolničara: “Želim kao građanin ove države da izrazim nezadovoljstvo zbog situacije u Zavodu Pazarić. Politika je smijenila čovjeka koji je prvi ovdje nešto ukazao i pokušao nešto uraditi. Sada, i kao uposlenik Zavoda, želim reći da su godinama pljačkali ovu djecu, a sada već bivši direktor Redžep Salić je samo pokušao to zaustaviti, ali je očigledno dodirnuo u osinje gnijezdo. Neka nas svi gaze i ponižavaju, ali i ovi što su objavili fotografije svezane djece neka dođu i provedu sat s tom djecom”.

Vrijedi podsjetiti da je o zloupotrebi štićenika Zavoda prije deset godina izvještavala novinarka Federalne televizije Nerminka Emrić, o čemu je izvijestio Faktor: Nerminka Emrić prije 10 godina objavila: Uposlenice "Pazarića" kažnjene jer su govorile istinu o kriminalu. Portal Žurnal.info je donio temeljnu i sveobuhvatnu priču koja je bacila dodatno svjetlo na cijeli slučaj. U tekstu pod naslovom NIKO NIJE REAGIRAO: Od februara 2018. svi su znali kako žive djeca u Pazariću! novinarka Azra Omerović piše kako su mjesecima ranije “za uslove u kojima žive štićenici u Pazariću znali svi - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Parlament Federacije BiH, Vlada Federacije, Narodna skupština Republike Srpske, Ombudsmeni BiH, ministri i premijeri. Niko nije reagirao...”

Portal Žurnal.info je i prije nego se Zavod u Pazariću našao u žiži javnosti 13. septembra objavio tekst pod naslovom DUGOGODIŠNJI KRIMINAL I NEMAR: Ministar Vesko Drljača zaboravio da je on odgovoran za nadzor Zavoda Pazarić kojim su objelodanjeni i detalji pozicioniranja stranačkih kadrova u ovoj ustanovi.

Ovim je slučajem, koji će sigurno zaokupljati pažnju javnosti i u narednom periodu, otvoreno puno pitanja. Na medijima je odgovornost da plasiraju potpune, tačne i, nikakvim političkim uticajima, obojene informacije. I u interesu zaštite štićenika Zavoda. Nameće se zaključak da su mediji u “slučaju Pazarić” napravili iskorak te nagnali nadležne na djelovanje, što pokazuje da ipak imaju moć uticaja na institucije. Pozitivni novinarski angažman polučio je uspjeh – a ostaje nada da će se novi detalji ovog slučaja, kao i nastavak pritiska na vlasti, i dalje nalaziti u udarnim terminima TV emisija, kao i na naslovnicama portala i dnevnih novina. Ponavljam, u interesu zaštite djece i omladine u Pazariću.

 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.