RTV Jablanica: Uz LED display do dodatnog izvora finansiranja

RTV Jablanica: Uz LED display do dodatnog izvora finansiranja

RTV Jablanica: Uz LED display do dodatnog izvora finansiranja

Iz rukovodstva RTV Jablanica pronašli su model koji će im, nadaju se, pomoći da zadrže u radnom odnosu osobe koje imaju određenu stopu invaliditeta i na taj način održe broj zaposlenika.

Loše stanje, problematični uslovi rada i finansijska borba u kojoj se nalaze javni servisi, lokalne TV i radio stanice u Bosni i Hercegovini, postali su, nažalost dio svakodnevnice unutar koje ti mediji funkcionišu. Od nedavnog štrajka radnika RTV Bihaća, preko RTV Istočno Sarajevo koja se nalazi pod stečajem pa do stalnih problema u kojima se nalazi javni servis sa naplatom RTV takse, jasno je da se većina javnih i lokalnih medija bori za opstanak.

No čak i onda kada lokalni mediji primaju godišnje zagarantovan općinski budžet, ta sredstva često nisu dovoljna da bi se jedan medij razvijao i napredovao. Jedan od primjera koji pokazuje na koji način se rukovodioci lokalnih televizija bore za bolju funkcionalnost svojih medija, dolazi iz Radio - televizije Jablanica, medija koji ima status preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Rukovodstvo tog medija je zahvaljujući saradnji sa Fondom za profesionalnu rehabilitaciju osoba i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i pomoći Općine Jablanica, u martu 2017. godine pustilo u rad LED display koji se nalazi na ulazu u Jablanicu iz pravca Mostara.

RTV Jablanica ima ukupno 11 uposlenika  koji su zaduženi za organizaciju, produkciju i realizaciju programa. Radijski program emituje na frekvenciji 94,7 MHz, a program TV Jablanica preuzimaju kablovski operateri Moja TV i Telemach. Od 11 ljudi, osam zaposlenih na pozicijama voditelja, montažera, novinara, administrativnih poslova, ima određenu stopu invaliditeta.

„LED display je projekat čiji je cilj održavanje postojećeg nivoa zaposlenih osoba sa invaliditetom, odnosno sigurnost njihovih radnih mjesta.Taj projekat smo prijavili na Javni poziv Fonda za profesionalu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, oni su to razmotrili, prihvatili i dodijelili nam sredstva. U tom projektu ima udjela i RTV Jablanica, a i Općina Jablanica“, pojašnjava Fahira Dželilović, direktorica RTV Jablanica.

RTVJ je saradnju sa Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, uspostavila 2011. godine. Iste godine su Inicijative preživjelih od mina, Centar za razvoj i podršku i Posao.ba dodjelili RTV Jablanica Specijalno priznanje za primjenu principa integracije osoba sa invaliditetom u poslovanju i radu. Godinu nakon toga, RTV Jablanica je u kategoriji javnih preduzeća proglašena Poslodavcem godine za osobe sa invaliditetom u BiH.

„I prije osnivanja Fonda u našem preduzeću su radile osobe sa invaliditetom, a 2010. godine smo sa Federalnim zavodom za zapošljavanje realizovali program zapošljavanja dvije osobe sa invaliditetom. U junu 2011. godine Fond je objavio Javni poziv za registraciju poslodavaca koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, a na prvi Javni poziv Fonda aplicirali smo sa projektom kroz koji smo realizovali 18 radijskih emisija „Imam pravo“, govorili smo o pravima osoba sa invaliditetom i predstavljali udruženja i organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom i zalažu se za njihova prava“, istakla je Dželilović.

Pojašnjava da RTVJ uvijek učestvuje u Fondovim javnim pozivima za dodjelu novčanog  stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a prijavljuju se i na javne pozive za programe. Pored saradnje sa Fondom, RTV Jablanica ima i zadovoljavajuću saradnju sa Općinom, koja je i osnivač tog medija i takođe pomaže pri sufinansiranju zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

„Mi imamo naš redovni transfer iz budžeta, a Općina sufinansira i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Općina Jablanica je možda jedna od rijetkih koja ima godišnju budžetsku stavku za sufinasiranje zapošljavanja osoba sa invaliditetom“, kazala je Dželilović. RTV Jablanica je takođe uključena u općinski „Program sufinansiranja zapošljavanja lica sa VŠS i VSS“.

Kombinacija saradnje sa Fondom, podrška Općine i konstantna zalaganja rukovodstva, omogućila su RTV Jablanici da se razvije dalje od lokalnog medija. Jedan od ciljeva koji navode iz tog medija ogleda se u zadržavanju postojećeg, ali i povećanju kadra kao i medijskom tehničko – tehnološkom napretku.

„Sa Fondom smo obezbijedili novu audio - video opremu, vozilo, rekonstrulisali dio poslovnog prostora, kupili LED display. Ali isto tako, želim naglasiti, da sve osobe sa invaliditetom koje je Fond inicijalno podržao, rade i danas u RTV Jablanica“, ističe Dželilović.

U cilju nastavka ovakve poslovne politike realizovan je projekat LED display koji se nalazi na ulazu u grad i nudi prostor za reklamiranje. Do sada su, kako ističe Dželilović, zadovoljni njegovim radom, ali se nadaju da će marketinške agencije prepoznati taj medij i ostvariti saradnju sa RTV Jablanica kako bi se osigurala radna mjesta za osobe sa invaliditetom.