Mediji, akteri i političari o slučaju Danice Vučenić

Mediji, akteri i političari o slučaju Danice Vučenić

Mediji, akteri i političari o slučaju Danice Vučenić

Novinarka jedne od najgledanijih emisija „Jedan na jedan“ po kojoj je bio prepoznatljiv javni servis Vojvodine i koja je otvarala najkontraverznija pitanja svakodnevice u Srbiji, Danica Vučenić odlučila je da napusti novinarstvo i prepusti tu autorsku emisiju kolegama sa Radio - televizije Vojvodine. Njen naredni posao biće van sfere novinarstva, odlazi u industriju lekova Hemofarm. 

Foto: Medija Centar Beograd

Vučenićeva, inače višestruka dobitnica priznanja za istraživačko novinarstvo, borbu protiv korupcije i građansku hrabrost, je u skorije vreme druga poznata novinarka u Srbiji koja je zbog odgovornog odnosa prema novinarstvu i svom auditorijumu imala problem sa centrima moći. Podsetimo da je 2014. obeležio slučaj Olje Bećković i njene autorske emisije „Utisak nedelje“ emitovane godnama na B92.

Danica Vučenić upravo uzrok nesuglasicama i pritiscima vidi u zapaženom intervjuu koji je pre nekoliko meseci vodila sa novinarkom Oljom Bećković, što je izazvalo mnogobrojne polemike o cenzuri i velikom uticaju premijera Aleksandra Vučića na medijsku sliku u Srbiji. 

Istovremeno predstavnici političkog i ekonomskog establišmenta Srbije tvrde da nisu nikada odbili da učestvuju u emisijama „Jedan na jedan“ Danice Vučenić.

Na primer šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić rekao je gostujući na televiziji „Pink“da njegova stranka nije bojkotovala novinarku i da je Danicu Vučenić veoma uvažavao. Dodao je da je u emisiji „Jedan na jedan“ prošle godine gostovao tri puta i da je „veoma voleo verbalni fajt“ s novinarkom, kako bi branio stavove koje zastupa SNS. Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković, prema navodina lista Danas (20.03,2015), „izjavio je za TV N1 da za loše stanje u medijima nije kriva država i poručio da bi svako prvo trebalo da se pogleda u ogledalo. Mirković je u Jutarnjem programu N1 ocenio da je nekorektno da se za loše stanje u medijima odgovornost prenosi na vlast (..) - "Nije mi jasno o kakvoj vrsti bojkota se radi", rekao je Mirković i dodao da Danicu Vučenić zna 15 godina i da ona odlazi u svet PR.

Ovo nije prvi put da kada je reč o političkoj cenzuri novinari i centri moći imaju različite perspektive na iste događaje, pojave i ljude. Danica Vučinić je takođe za Danas (A. Roknić, 18. 03. 2015). izjavila: "Od trenutka kada sam u svojoj emisiji ugostila Olju Bećković predstavnici vlasti nisu hteli da mi dolaze u goste. Razumela sam to kao bojkot", izjavila je za Danas novinarka Danica Vučenić. Ona dodaje da je tako bila onemogućena da u ime publike, na javnom servisu, postavi pitanja od značaja za javnost. Vučenićeva naglašava da je nakon toga postala svesna da neće moći da ugosti nikoga iz vladajuće Srpske napredne stranke i da je na taj način ’uterana u jednostranost’. "Moja ideja profesionalnog novinarstva je u koliziji sa stanjem u kome se nalazim sa svojom emisijom", navela je Vučenićeva za Danas, ističući da je uvek želela da radi profesionalno. "Uvek sam imala isti odnos prema svim gostima. Sada sam uterana u jednostranost i neću u tome da učestvujem. Zato odlazim", zaključuje Vučenićeva.

Kolegijum Radio - televizije Vojvodine saopštio je tim povodom da je "autorka serijala’Jedan na jedan’ odlučila da preuzme novi posao van novinarstva i da posle 19. marta neće raditi tu emisiju“. Za kratko vreme, Danica Vučenić je od ’Jedan na jedan’ napravila kultnu emisiju, koja je otvarala brojna pitanja naše savremenosti i stekla veliki autoritet u javnosti. Njen novinarski angažman na tom projektu doneo joj je brojne nagrade, među kojima je ona sa imenom Verice Barać. Time je Danica Vučenić dala ogroman doprinos jačanju ugleda i rastu gledanosti RTV-a.

Kolegijum RTV-a izrazio je žaljenje zbog prekida saradnje, ali i nadu da je odlazak Vučenićeve iz novinarstva samo privremen, i da će saradnja sa njom biti obnovljena.