Držite se čvrsto, vrteška manipulacija sve je brža!

Držite se čvrsto, vrteška manipulacija sve je brža!

Držite se čvrsto, vrteška manipulacija sve je brža!

Mjesec je dana od početka socijalne pobune u Bosni i Hercegovini. Uprkos naporima grupe novinarskih pojedinaca u dekonstrukciji medijskih podvala, svakodnevno medijski konzumenti „gutaju“ ogromne količine lažnih i poluistinitih informacija.

Zabrinjavajuće je što se u slučajevima manipulacije policijski izvori često pojavljuju kao polazište netačnih informacija. Čini se da se napori manipulatora koncentrišu na nekoliko meta: dikreditacija građanskih plenuma u gradovima, diskreditacija svakodnevnih demonstracija te policijsko širenje straha putem medija.

Sutra.ba, 04/03

Najnoviji primjer stiže sa portala sutra.ba. U članku se demonstranti širom FBiH pokušavaju povezati sa „centrima moći u Beogradu“. Jedini kanal za razbijanje medijske blokade i njihovih manipulacija, koji je demonstrantima preostao, dakle internet, stavlja se u kontekst akcije dirigovane iz „stranog centra moći“.
Pretpostavljam da se u ovom slučaju cilja populacija FBiH, igrajući na kartu animoziteta prema „beogradskim centrima moći“ nakon rata u BiH. U tekstu se napadi na demonstrante poput onog u Sarajevu kada se sudski policajac vozeći privatni automobil zabio u grupu demonstranata, nazivaju „navodnim“ a „potkrijepljuju“ istinitim snimcima snimljenim na sarajevskim i tuzlanskim ulicama.
Izvor konspiracije je dokument o vidovima nenasilnog otpora koji je na internetu već dugo vremena  i kao takav odavno dostupan svim korisnicam interneta.

Klix.ba, 04/03

U ovom slučaju u pitanju je lažna informacija da je, navodno, sarajevski plenum za mandatara Vlade KS predložio profesora Besima Spahića. Komično u ovom slučaju je da profesor Spahić nikada nije vođen na plenumu a ova ideja došla je iz usta jednog od učesnika i predstavlja samo jednu kap iz mora ideja i prijedloga koje su u radu plenuma predložili građani i građanke Sarajeva.
Iako je poslije skoro mjesec dana rada Plenuma i njegovih osam sjednica svima jasno da su zvanični zaključci Plenuma oni koje Plenum IZGLASA, to ne spriječava „novinare“ da objavljuju i  prenose neistinite informacije.
Začuđujuće u ovom slučaju je to što se ovakve „greške“ u izvještavanju nikada ne potkradu u izvještajima iz različitih parlamenata gdje se također u diskusijama iznose različite ideje ali do sada nikada u medijima  prijedlog ili ideja nisu „prodavani“ kao izglasani zaključak.

Glas Srpske, 05/03

U entitetu Republika Srpska ne prestaje medijsko sijanje straha od „onih“ iz entiteta Federacije.  Najnoviji primjer je pisanje dnevne novine Glas Srpske koje je prenijela većina medija. U tekstu koji nema zvaničnih izvora  „novinar“ se poziva na „izvore bliske bezbjednostm strukturama“ što je samo po sebi, za svakog svjesnog situacije predstavlja alarm za sumnju u istinitost informacije.
Tekst, po ustaljenoj nacionalističkoj matrici zastrašivanja svojih građana „onim drugim“, navodi da su dvije nevladine organizacije planirale napade na urede veterana.  Budući da su vlasti RS-a navedene organizacije nekoliko dana ranije stavile  na spisak „stranih plaćenika“, jasno je da se u medijskom prostoru RS-a medijskim lažima diskvalifikuju svi koje postojeći režim smatra nepodobnim.
Sastavljanje ove „liste za odstrel“ zabrinjava zbog eventualno neugodnih posljedica po prozvane ljude, za što bi direkto bili odgovorni mediji koji su objavili i proširili ovu laž.

Mup KS, 21/02

Neslavnu ulogu u javnom manipulisanju informacijama ima i MUP KS. Nakon što su za 22.02.2014. najavljene velike demonstracije, MUP KS na zvaničnoj web stranici ove institucije objavljuje apel koji za cilj vjerovatno ima zastrašivanje i  diskreditaciju demonstracija.

U apelu se navodi da policija „ima saznanja“ da se „određene grupe“ pripremaju za nasilje a apel je u cijeli dan prije demonstracija čitan kao vijest lokalnih radijskih i televizijskih stanica. Policija nije navela izvor svojih informacija a korisnicima interneta jasno je da je u pitanju jedna FB grupa, što ni u kom slučaju niti policiji niti medijima ne bi trebalo biti kredibilna informacija.
Nakon što su demonstracije pritekle mirno i bez incidenata postalo je jasno  da su „operatvna policijska saznanja“ netačna te da je apel u medije pušten zarad diskreditacije demonstracija i zastrašivanja stanovništva kako bi se smanjio broj demonstranata na ulicama.


Informaciju slično manipulativnog obrasca u medije je plasirao i Direktor Federalne uprave policije, Dragan Lukač a u kojoj se ponovo navodi da policija ima „operativna saznanja“ da se 7 marta ponovo očekuju masovne demonstracije.

Brze vijesti.ba, 25/02

Zabrinjavajuće je što je za širenje neprovjerenih informacija i zastrašivanja građana  iskorišten i parlament FBiH u kojem je prvi čovjek federalne uprave policije javno ispričao da ga je njegov frizer?!? Pitao „zašto sve demonstrante policija nije pobacala u Miljacku.
Takodjer, Lukač, koji nema pravno obrazovanje u više navrata govorio je o pravnim formulacijama demonstracija, definišući ih kao „terorizam, državni udar i napad na ustavni poredak“ što su najteža krivična djela u BH zakonodavstvu. Na ovaj način Lukač je javno prejudicirao rad tužilaštava i sudova što je nepomirljivo sa funkcijom koju obavlja, te bespotrebno širio strah među stanovništvom.

U istom istupu Lukač je napravio i zanimljiv presedan, najavljujući hapšenja „organizatora demonstracija srednjeg nivioa“ i to u narednoj sedmici, čime je, čak i ako su „operativna saznanja ovaj put tačna“ direktno  ugrozio potencijalne istrage i sudske procese.

Depo, 21/02

Pojava koja se provlači u velikom broju medija je pokušaj okretanja javnosti protiv demonstranata koji u Sarajevu svakodnevno blokiraju jednu od ključnih raskrsnica.
Glavni argument za to je „ometanje života građana“ čime se akcenat sa socijalnog uzroka demonstracija pokušava prenijeti na posljedice te na taj način demonstrante dikreditovati kao grupu koja je protiv stanovnika Sarajeva. Tekst objavljen na DEPO portalu govori upravo o tome, a ja sam pronašao još jedan trag koji upućuje na karakter udruženja koje stoji iza poziva policiji da „raščisti“ demonstrante sa ulica

Vijesti.ba, 28/08

Možda najdirektniji pokušaj diskreditacije demonstracija ponovo dolazi iz policijske kuhinje. Oslobođenje objavljuje članak u kojem MUP tvrdi da „ima indicije da se dolazak na demonstracije plaća 25 KM“

Oslobođenje, 27/02

Članak koji kao izvor navodi izvjesnu novinsku agenciju Patria upotrebljava već viđenu manipulativnu matricu prema kojoj iza protesta stoji neki centar moći koji demonstrante na ulici održava novcem.
Ovaj pokušaj  manipulacije,  među demonstrantima već danima je izvor smijeha i humora ali on nikada nije dobio zvanični epilog dok je “novinarski”  tekst  temeljen opet na neimenovanim izvorima tj. “policijskim indicijama o kojima se zbog  istrage ne može više reći”
Čini se da se medijsko-manipulativna mašinerija političkih I drugih centara moći u BiH zahuktava a građanima, posebno konzumentima radijskih, TV i novinskih informacija savjetujem da  primljene informacije i vijesti domaćih medija obavezno pokušaju provjeriti putem kredibilnih internet izvora, prije nego ih uzmu kao tačne.