Povratak mladih u Srebrenicu

Povratak mladih u Srebrenicu

Povratak mladih u Srebrenicu

Izgradnjom Banje Guber, Srebrenica je dobila sve uslove da postane izvanredna turistička destinacija i poželjan grad za život.

Srebrenica je idealno mjesto za zdrav život: zajedno sa još četiri grada u svijetu ona ima najveću koncentraciju ozona u vazduhu, a poznato je da je ozon najbolji za oksidinaciju i relaksaciju našeg organizma. Dakle, ko želi da ostane mlad i zdrav, boravkom u Srebrenici će za 10 do 15 dana regenerisati svoj organizam.

Imajući ove činjenice u vidu, izgradnjom banje Guber Srebrenica može postati izvanredna turistička destinacija, kakva je i bila prije rata sa više od 1.700 noćenja dnevno. Pored toga, otvorila bi se nova radna mjesta koja bi privukla mlade ljude da se vrate u ovaj grad.  Demografska slika grada, koji jos uvijek nosi žig genocida u kome je život izgubilo 8.000 Bošnjaka, mogla bi biti promjenjena.

Ljekovitost Guber vode utvrđena je još početkom 19. vijeka, posebno za kožne bolesti poput gube (lepra) koja je bila vrlo raširena u Austro-ugarskoj monarhiji. Prema riječima doktora Almira Pašagića, ova voda sadrži visoke koncentrate mangana, bakra, kao i drugih elemenata koji pomazu resorpciju željeza u krvi. "Konzumiranjem Guber vode se, za samo mjesec dana, u potpunosti regeneriše krvna slika. Pored elektrocita, Guber voda pozitivno djeluje i na leukocite i trombocite. Mislim da današnja tehnologija još uvijek ne može napraviti takav preparat sa mineralnim sastavom koji je idealan za naš organizam, a kakav ima Guber voda“, tvrdi doktor Pašagić.


Posao vraća mlade?

Re-izgradnu kompleksa Banja Guber AD vodi firma RS COMPANY Prnjavor. „Investicijom od nekoliko desetina miliona KM, za četiri godine bit će izgrađeno vrelo Gubera sa svom pratećom infrastrukturom, ležajnim kapacitetom i pogonima za pakovanje i distribucije vode Guber. U drugoj fazi izgradnje fizioterapeutskog centra uspostavit će se banjsko-medicinska usluga u punom kapacitetu“, objašnjava Senad Subašić, načelnik opšte uprave općine Srebrenica. Sa razvijanjem jos nekoliko farmaceutskih inicijativa, cilj ovog poduhvata je da se uposli 250 radnika i uključi preko 200 indirektnih usluga. Prihod od koncesije i turističke takse, kao i prihod po osnovu PDV-a, iznosiće preko 3 miliona KM na godišnjem nivou.

Lokalne vlasti se nadaju da bi uspjeh ovog projekta mogao da privuče mlade ljude da dođu, odnosno da se vrate u Srebrenicu. Podsjećanja radi, prije rata u Srebrenici je bilo 12.000 radnih mjesta – danas nema ni toliko stanovnika. Takođe, mali broj mladih koji i dođu u Srebrenicu su spremni i da ostanu. Prema riječima Ćamila Durakovića, zamjenika načelnika opštine, to je 'neiskren povratak'. "Mnogo je onih koji ovdje pokušavaju zasnovati karijeru i iskoristiti je samo kao odskočnu dasku za odlazak dalje. Mnogo je bilo mladih ljudi u posljednjih pet godina, koji ovdje dođu da bi lakše odradili pripravnički radni staž. I čim to odrade, odlaze i traže svoju sudbinu negdje po Tuzli, Sarajevu...'', kaže Duraković, i sam povratnik u Srebrenicu iz SAD-a.

Pored njega, ima još onih koji žele da ostanu u ovom gradu i izbore se za svoje mjesto u njemu.

Grad pokopane mladosti, zahvaljujući novim investicijama i prirodnim resursima, može postati grad budućnosti za mlade povratnike.