Definicija istraživačkog novinarstva

Definicija istraživačkog novinarstva

Istraživačko novinarstvo jedan je od najtežih novinarskih poslova: zahtjevno je i traži mnogo truda i vremena. Ono je ujedno uzbudljivo, zanimljivo i donosi nagrade. Istraživačko novinarstvo nije ništa drugo nego otkrivanje onoga što neke osobe, tvrtke ili vladine organizacije ne zele da javnost sazna. Istraživačko novinarstvo omogućuje ispravljanje nepravdi. Ono se temelji na uvjerenju da reporteri, urednici i fotoreporteri mogu djelatno unapredivati ljudska prava i otkrivati nepravdu.

Da li je svaki novinar istraživački novinar? Novinari nemaju jedinstven odgovor na to pitanje.

Jedanaest iskusnih novinara, članova Upravnog odbora organizacije "Investigative Reporters and Editors Inc." pokušalo je definirati istraživačko novinarstvo ovako:

"Svaki novinar je istraživački novinar" ili

"Svaki novinar bi trebao biti istraživački novinar" ili

"Svaki novinar može biti istraživački novinar."

Bilo bi sjajno kada bi svaki novinar bio istraživački novinar, ali to na žalost nije točno. Većina novinara nisu istraživački novinari iz brojnih objektivnih razloga.

Dakle, da li je mudro kazati kako bi svaki novinar trebao biti istraživački novinar? Neki novinari i urednici moraju pisati i o domaćim Ijubimcima, uštedi energije i slično.

Prema tome, svaki novinar može biti istraživački novinar. Nema ništa neobično u tome. Treba samo biti znatiželjan i željeti saznati da li je svijet dobar ili loš. (Steve Weinberg, The Reporter's Handbook)