Promocija knjige „Prvi nacrt historije: novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom“

Promocija knjige „Prvi nacrt historije: novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom“
27/02/2023

Promocija knjige „Prvi nacrt historije: novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom“

Promocija
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina

Mediacentar Sarajevo, 27. februara u 18 sati, organizuje promociju knjige „Prvi nacrt historije: novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom“

Knjiga Prvi nacrt historije: Novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom nastala je iz potrebe da se razumije i prenese iskustvo novinara i novinarki koji su svjedočili pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). S ciljem rasvjetljavanja nedovoljno istražene uloge novinara i novinskog materijala pred MKSJ, istraživački tim Mediacentra Sarajevo prikupio je i analizirao 2.760 medijskih dokaza iz baze sudskih spisa Haškog tribunala, a kroz dubinske intervjue zabilježena su iskustva četrnaest novinara i novinarki koji su svjedočili pred tribunalom u Hagu.

Na promociji knjige govoriće: Boro Kontić, Edina Bećirević, Nedim Sejdinović i Selma Zulić Šiljak. Promocija će biti održana u hotelu Holiday u Sarajevu. 

„U želji da se zabilježi njihovo profesionalno iskustvo u izvještavanju sa prostora nekadašnje Jugoslavije i ispitaju motivi za njihove odluke da svjedoče pred MKSJ, intervjui su bili prilika da ostane zabilježeno kako je tekao proces njihove pripreme za svjedočenje, kako je izgledalo ispitivanje iz njihovog ugla, te u konačnici, kako smatraju da su doprinijeli sudskom proces“, navodi se u knjizi.

„Ova knjiga je nastala u želji da naše opsežno istraživanje o medijskim dokazima u bazi Haškog tribunala predstavimo tematski i učinimo zanimljivijim i čitljivijim različitim generacijama i profesijama“, najavila je urednica Selma Zulić Šiljak.

Knjigu čini sedam poglavlja u kojima autori, iz različitih uglova, pojašnjavaju ulogu novinara i medija u procesuiranju ratnih zločina, ali i otvaraju teme o osnovnim postulatima novinarstva u periodima kriza i ratova. Autori poglavlja u knjizi su: Boro Kontić, Nedim Sejdinović, Anida Sokol, Elvira Jukić Mujkić, Selma Zulić Šiljak i Dragan Golubović.

U poglavlju „Suština je ostala ista“, glavni i odgovorni urednik knjige Boro Kontić obrađuje temu budućnosti novinarstva kroz dijalog sa nekim od majstora ove profesije.

„Prije trideset godina, dakle u vrijeme svetog trojstva štampa-radio-televizija, niko nije mogao ni pretpostaviti kakve nas promjene čekaju. Još je teže to predvidjeti u vremenu društvenih mreža, kada je svaki učesnik – izvještač. Kakve god budu promjene, suština će ostati ista. Svako jutro mnoštvo novinara i urednika u redakcijama širom svijeta pravi planove kako javnost obavijestiti o onome što se zaista događa. Onog trenutka kad nestane ljudske radoznalosti i potrebe za istinom, nestat će i ova profesija. Nikad?“, zaključuje Kontić.

Promocija knjige održava se trideset godina nakon donošenja Rezolucije o formiranju Međunarodnog suda za ratne zločine, kada su u sedmici 22-28. februara 1993. naslovnice svjetskih i domaćih medija bile ispunjene vijestima „Osniva se međunarodni sud za ratne zločine“. Rezolucija je usvojena u ponedjeljak, 22. februara 1993. godine kako bi se sudilo osobama odgovornim za kršenje humanitarnog prava i ženevskih konvencija na teritoriji biše Jugoslavije počinjenih od 1991. godine.  

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.