Poziv za prijave: Trening i plaćena novinarska praksa: “Slobodni glasovi 2024.”

Poziv za prijave: Trening i plaćena novinarska praksa: “Slobodni glasovi 2024.”
26/07/2024

Poziv za prijave: Trening i plaćena novinarska praksa: “Slobodni glasovi 2024.”

Trening
Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Trebinje
Bosnia and Herzegovina
Želite li se pridružiti nezaboravnom iskustvu obuke i praktičnog novinarstva? Mediacentar Sarajevo poziva studente i studentice završnih godina žurnalistike i komunikologije iz Bosne i Hercegovine, kao i mlade novinare i novinarke sa radnim iskustvom do tri godine, da se prijave na trening i plaćenu novinarsku praksu „Slobodni glasovi“.
 
Ovaj edukativni program se realizuje kroz projekt “Politička pismenost i monitoring štetnih narativa koji mogu utjecati na slobodne i pravedne izbore u BiH”, koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 
 
Koliko traje program?
 
Uvodni trening traje pet dana, od 05. do 09. augusta 2024. godine, a održat će se u Sarajevu. Praksa na partnerskim medijima – Nova TV (Sarajevo), Nezavisne novine (Banja Luka), RTV Slon (Tuzla), N1 (Sarajevo) i Direkt portal (Trebinje) traje ukupno tri sedmice, od 12. do 30. augusta 2024. 
 
O programu:
Trening program je podijeljen na osnovni i tematski modul, u sklopu kojih će se obrađivati teme poput: osnove novinarstva i medijskog izvještavanja, verifikacija informacija, konstruktivno i etično izvještavanje o izborima, te praktične vježbe korištenja multimedijalnih alata. Ove godine fokus programa je na izvještavanju o Lokalnim izborima 2024. 
 
Praksa u redakciji
 
Trosedmična praksa predviđena je u medijima:
 
- Nezavisne novine – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Banjoj Luci
- N1 – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Sarajevu 
- Nova BH - učesnici/e će tokom prakse boraviti u Sarajevu 
- RTV Slon – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Tuzli
- Direkt portal – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Trebinju 
 
Na svakom od partnerskih medija, učesnici i učesnice će u saradnji sa mentorima i mentoricama iz redakcije u kojoj se obavlja praksa raditi na definisanju i realizaciji novinarskih zadataka, sa posebnim osvrtom na teme koje se tiču izvještavanja o lokalnim izborima u BiH.  
 
Trenerski tim
Treneri i trenerice su iskusni novinari i novinarke, urednici političkih emisija, politički eksperti i ekspertice, stručnjaci iz oblasti video produkcije. 
 
Stipendija
Za svakog polaznika/cu programa predviđena je stipendija u iznosu od 1.000 KM neto kojom će polaznici i polaznice pokriti troškove života, smještaja i prijevoza tokom trajanja programa. Svi učesnici i učesnice će obavljati praksu van mjesta prebivališta.
 
Smještaj tokom treninga u Sarajevu obezbijedit će Mediacentar Sarajevo, dok će se polaznici i polaznice sami pobrinuti za pronalazak smještaja u gradu u kojem će obavljati trosedmičnu praksu.
 
Ko se može prijaviti
Studenti i studentice novinarstva i komunikologije sa svih univerziteta u BiH
Mladi novinari i novinarke sa najviše tri godine iskustva u radu
Osobe spremne za obavljanje prakse van svoje lokalne zajednice u jednoj od partnerskih medijskih kuća u trajanju od tri sedmice
Osobe koje se mogu posvetiti i prisustvovati na oba dijela obuke  
 
Kako se prijaviti
Popunite online formular i priložite dokaz o studentskom statusu (kopija prve stranice indeksa ili uvjerenje sa fakulteta)
 
Rok za prijave: 26. juli 2024. godine do ponoći
Info sesija: 19. jula 2024. u 14:00 sati (registracija putem linka)
 
Pri selekciji učesnika/ca, evaluacioni odbor vodit će se sljedećim kriterijima:
- ispunjavanje formalnih kriterija propisanih pozivom (50 bodova)
- motivacija učesnika za učešće (25 bodova)
- posvećenost temi poziva (25 bodova) 
 
Dodatna pitanja pošaljite na alena@media.ba do 15. jula 2024. godine.
 
Radujemo se vašim prijavama.