Podrška novinarskim pričama o zaštiti prirode

Podrška novinarskim pričama o zaštiti prirode
30/05/2020

Podrška novinarskim pričama o zaštiti prirode

Konkurs
Bosnia and Herzegovina

Foto: Unsplash

Centar za životnu sredinu (CZZS) raspisao je konkurs za dodjelu novčane podrške novinarima i novinarkama koji će u svojim radovima istraživati problematiku zaštite prirode, sa posebnim akcentom na močvare i vlažna staništa.

Iznos novčane podrške od 800 eura predviđen je za pokrivanje troškova za istraživački rad, a prema potrebama kandidata, može biti iskorištena za troškove putovanja, vremena provedenog za istraživanje ili opreme. Na ovaj način biće podržane dvije istraživačke priče.

Na konkurs se mogu prijaviti novinari i novinarke bez obzira na prethodno iskustvo u istraživanjima o zaštiti prirode.

Pored biografije, u prijavi je potrebno poslati primjer novinarskog istraživačkog rada (3 članka, reportaže ili druge primjere sadržaja), kao i opis koncepta istraživanja.

Koncept istraživanja i forma izvještavanja nisu unaprijed zadani, a novinari imaju mogućnost biti slobodni i kreativni u osmišljavanju istraživanja, a odabrani kandidati će tokom istraživanja moći koristiti resurse Centra za životnu sredinu što podrazumijeva korištenje literature, ali i savjetovanja i konsultacije sa stručnim osobama iz ove oblasti na regionalnom nivou.

Rok za prijavu je 30. 5. 2020.

Za više detalja o konkursu i procesu prijave, posjetite službene stranice organizatora.

Podrška istraživačkom novinarstvu u oblasti zaštite prirode dio je regionalnog projekta „Partnerstvo za prirodu“ koji podržava Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a koji CZZS realizuje u partnerstvu sa Centrom za zaštitu ptica (Crna Gora) i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica (Srbija).

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.