Panel diskusija: Moderacija komentara na mrežama i izazovi za medije

Panel diskusija: Moderacija komentara na mrežama i izazovi za medije
27/04/2023

Panel diskusija: Moderacija komentara na mrežama i izazovi za medije

Debata
Balkan

Institut za medije Crne Gore i Mediacentar Sarajevo, uz podršku Share fondacije i u okviru aktivnosti South East Europe Digital Rights Network, u četvrtak, 27. aprila 2023. u 11:00 sati organiziraju online panel diskusiju o moderaciji komentara na društvenim mrežama. Cilj diskusije jeste potaknuti raspravu o potrebama medija za bolju moderaciju komentara na društvenim mrežama te pripremiti smjernice za medijske redakcije za bolju i efikasniju moderaciju komentara.

Mediji na Zapadnom Balkanu se suočavaju sa brojim izazovima pri moderaciji komentara na društvenim mrežama i većina nema kapacitete i smjernice za praćenje i moderaciju problematičnog sadržaja. Mnogi se suočavaju i sa neadekvatnim mehanizmima uklanjanja sadržaja na mrežama, a neki i sa smanjenim dosegom.

Jedna od preporuka iz istraživanja Instituta za medije Crne Gore i Mediacentra Sarajevo jeste da su medijima potrebne smjernica za moderaciju komentara ali i upute čitateljima kako da se konstruktivnije uključe u raspravu na društvenim mrežama. Prije događaja učesnicima će se dostaviti članak o praksama i mehanizmima uklanjanja komentara u Crnoj Gori i BiH, te nacrt smjernica za bolje moderiranje komentara na mrežama, kao i nacrt preporuka za čitatelje.

Ukoliko želite da prisustvujete panelu i uključite se u diskusiju, registracija je otvorena ovdje.  

Agenda:

11:00 – 11:10 Uvod 

11:10 – 12:00 Panel diskusija

Meliha Kešmer, Radio Slobodna Evropa

Branko Čupić, moderator, portal Vijesti online, Crna Gora

Dalio Sijah, urednik, portal Istinomjer

Zoran Lukić, direktor razvoja i portala, Nezavisne novine

Anida Sokol, Mediacentar Sarajevo

Moderira: Milica Bogdanović, Institut za medije Crna Gora

12:00 – 12:30

Diskusija sa učesnicima