Novinarska akademija 2024

Novinarska akademija 2024
02/05/2024

Novinarska akademija 2024

Trening
Bosnia and Herzegovina
Udruženje/udruga BH novinari poziva studente/ice novinarstva, komunikologije i srodnih humanističkih znanosti u dobi od 18 do 25 godina iz Bosne i Hercegovine da se prijave na Novinarsku akademiju 2024 – vaninstitucionalnu praktičnu edukaciju novinara/ki i studenata/ca novinarstva, koju BH novinari organiziraju od 2013. godine.
 
Ovogodišnja Novinarska akademija je namjenjena studentima/cama  studente/ice novinarstva, komunikologije i drugih srodnih humanističkih znanosti, a bit će organizovana kao ljetni kamp na Boračkom jezeru  u periodu 7 do 16.6.2024.        
 
Tema praktične obuke je “Studenti novinarstva u akciji pomirenja i smanjvanja govora mržnje u Bosni i Hercegovini” (#StudentsAgainstHate, #JournalismStudents4Reconciliation), a predavači će biti istaknuti profesori/ce novinarstva i novinarske etike, medijski profesionalci, međunarodni stručnjaci/nje i aktivisti/ce civilnog društva.
 
Tokom petodnevnih edukativnih modula, polaznici Novinarske akademije 2024. će sudjelovati u različitim praktičnim vježbama o temi (ne)poštivanja kodeksa novinarske etike i preporukama Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i informiranja o ljudskim pravima. U okviru večernjeg programa studenti/ce imati priliku pogledati nekoliko dokumentarnih filmova koji se bave pitanjima pomirenja i borbe protiv govora mržnje u javnom komunikacijskom prostoru.
 
Organizator snosi troškove boravka na Boračkom jezeru, kao i putne troškove dolaska i odlaska sa Novinarske akademije 2024.
 
Rok za prijavu je 2.5.2024. do 23:00h.
 
Za više informacija i prijavu, posjetite službene stranice organizatora.