Izložba: 100 plakata za borbu protiv lažnih vijesti

Izložbom plakata za borbu protiv lažnih vijesti – FAKE NEWS (rdn)
17/01/2022

Izložba: 100 plakata za borbu protiv lažnih vijesti

Izlozba
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina

Izložba 100 plakata globalnog konkursa “Poster for Tomorrow” sa temom borbe protiv Lažnih vijesti – FAKE NEWS biće otvorena u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu od 11. do 17.1.2022.

Izložba je dio projekta Poster for Tomorrow, koji postoji od 2010. godine i za koji svake godine pristigne više hiljada plakata, od kojih žiri odabire 100 najboljih. Ovo je peta izložba 100 plakata koja se održava u Sarajevu, a širom svijeta je krajem prošle godine održano na desetine identičnih izložbi.

"Ne možemo zaustaviti lažne vijesti, ali možemo dati sve od sebe da ljude postanu svjesniji istine. Vrijeme je da svijet nauči da gleda kroz naočare činjenica, da vidi jasno i tačno. Vrijeme je za provjerene i dokazane činjenice, a ne za lažne vijesti. Ovom izložbom želimo da ohrabrimo ljude da se uz pomoć činjenica suprotstave lažnim vijestima, želimo da se svijest o provjeri podataka uspostavi kao standard, da zaključke donosimo na podacima, brojevima i sigurnim izvorima. Želimo ljude navesti da razmišljaju o konsekvencama svog i djelovanja drugih", kaže se u najavi izložbe.

Za više detalja o događaju, posjetite službene stranice organizatora.