IJ4EU fond za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva

IJ4EU fond za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva
31/03/2024

IJ4EU fond za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva

Konkurs
Europe

Fond “Istraživačko novinarstvo za Europu” (IJ4EU) otvorio je dva nova natječaja za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva u Europskoj uniji i u zemljama kandidatima za članstvo.

IJ4EU Investigation Support program nudi grantove u iznosu do 50.000 eura za prekogranične novinarske timove bilo koje vrste i sastava za istraživačke projekte od javnog interesa.

Istovremeno, otvoren je i program za slobodne (freelance) novinare, IJ4EU Freelancer Support Scheme, koji nudi grantove u iznosu do 20.000 eura za prekogranične istraživačke timove čiji sastav većinom čine slobodni (freelance) novinari. Ovaj program također nudi dodatni paket podrške kroz treninge, stručno usavršavanje i prilike za provezivanje i suradnju sa kolegama.
 
Za učešće se mogu prijaviti timovi novinara i novinarki iz najmanje dvije zemlje. Program je otvoren za redizente zemalja Evropske unije, te Albanije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Islanda, Lihtenštajna, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Ukrajine.
 
Ukupna vrijednost direktnih grantova iz IJ4EU fonda za podršku istraživačkom novinarstvu na transnacionalne teme za 2024/25. godinu iznosi 2 miliona eura.
 
Okvirno milion i po eura će biti podijeljeno kroz Investigation Support Scheme program dok će 500.000 eura biti odvojeno za program podrške slobodnim novinarima (Freelancer Support Scheme).
 
Rok za prijavu za oba programa je 31.3.2024. do 23:59 CET.
 
Više informacija o programima kao i linkove za prijavu možete pronaći na službenim stranicama organizatora.

Zainteresirani kandidati i kandidatkinje pitanja o pozivu mogu postaviti i tokom online info sesije, koja je zakazana za 7.2. u 11h. 

Za više informacija o programu i prijavi možete pronaći na službenoj stranici organizatora.