The Glass Room: Interaktivna izložba o internetu i odnosu sa tehnologijom

The Glass Room: Interaktivna izložba o internetu i odnosu sa tehnologijom
31/01/2023

The Glass Room: Interaktivna izložba o internetu i odnosu sa tehnologijom

Izlozba
Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Mediacentar Sarajevo i organizacija Tactical Tech vas pozivaju na interaktivnu izložbu o online prostoru i odnosu koji imamo sa tehnologijom.
 
The Glass Room: Misinformation Edition je nova edukativna instalacija o podacima i privatnosti. Neke od tema kojima se izložba bavi su privatnost podataka, dezinformacije i njihovo širenje na internetu, porast popularnosti novih formi manipuliranog sadržaja i ovisnost o tehnologiji. Instalacija se sastoji od niza postera, interaktivnih aplikacija i animacija kroz koje učimo o načinu na koji tehnologija utiče na naš svakodnevni život putem uređaja i aplikacija.
 
U okviru izložbe biće organizovana i edukativna radionica pod nazivom "Data Detox", tokom koje će učesnici i učesnice razgovarati o ovim i drugim pitanjima vezanim za mjesto tehnologije u našoj svakodnevnici i kroz "Data Detox Kit" proći kroz korake i alate čiji je cilj da svoj odnos prema tehnologiji ispitamo i unaprijedimo. Radionica se održava 12.12. a prijave su otvorene do 9.12. 
 
 
 
Instalaciju “Glass room: Misinformation Edition” razvila je organizacija Tactical Tech iz Berlina, u suradnji sa nizom partnerskih organizacija iz cijele Evrope. Izložba je već prikazana u 54 zemlje svijeta, a sada je ima priliku vidjeti i publika u Bosni i Hercegovini. 
 
Izložba „The Glass Room“ postavljena je u prostorijama Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevo od 5. decembra 2022. do 31. januara 2023. godine, gdje je otvorena za posjetitelje svakim danom od 9 do 19h.