BIRN: Stipendije za novinarsku izuzetnost u 2021. godini

Konkurs za stipendiju za novinarsku izuzetnost u 2021. godini
09/04/2021

BIRN: Stipendije za novinarsku izuzetnost u 2021. godini

Stipendija
Europe

Kroz BIRN-ov program će biti dodijeljeno deset stipendija u iznosu od po 3.000 eura.

foto: BIRN

Balkanska istraživačka mreža-BIRN objavila je konkurs za dodjeljivanje deset stipendija novinarima iz Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope čije priče zahtijevaju predano izvještavanje sa terena, dublje istraživanje, finansiranje i kontinuranu pažnju urednika.

Ovogodišnja tema BIRN-ovog programa stipendiranja je “Transformacija”, a odabir kandidata će vršiti nezavisna komisija.

Riječ je o desetomjesečnom programu koji će rezultitati stvaranjem priča u dugoj formi koju će objaviti BIRN i njegovi medijski partneri širom svijeta. Priče će biti objavljene na engleskom, kao i na lokalnim jezicima kandidata.

BIRN-ov program nudi stipendije u iznosu od 3.000 eura, ali i priliku da odabrani kandidati poboljšaju svoje vještine izvještavanja kroz saradnju sa urednicima, kao i kontinuirano mentorstvo I podršku BIRN-ove vodeće regionalne novinarske mreže, koja je prisutna u 14 zemalja regije Srednje i Jugoistočne Evrope.

Osim toga, odabrani kandidati će imati priliku učestvovati na uvodnom seminaru koji se fokusira na tehnike izvještavanja i pričanja priča.

Za tri najbolje priče biće obazbijeđene i dodatne nagrade u vrijednosti između 1.000 i 3.000 eura.

Rok za prijavu je 9.4.2021. godine.

Odabranim kandidatima biće obezbijeđeno i članstvo u mreži stipendista koja je kreirana da podrži umrežavanje između stipendista koji su učestvovali u ovom programu od 2007. godine.

Od tada je u ovom programu učestvovalo više od 140 novinara iz 14 zemalja Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe.

Više informacija o stipendiji i načinu prijave dostupno je na ovom linku.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.