Zija Dizdarević nije dobio otkaz: on je penzioner

Zija Dizdarević nije dobio otkaz: on je penzioner


Drage kolege,

Iako nepozvana, javljam se povodom vaše debate o "otkazu Ziji Dizdareviću u Oslobođenju". Vjerujem da vas, sem dojmova, zanimaju i činjenice. Zija Dizdarević, dakle, nije dobio otkaz: on je penzioner, koji je sa Oslobođenjem imao ugovor o suradnji. Niti jedan tekst suradnika Dizdarevića, otkako sam glavna urednica Oslobođenja, nije odbijen, niti je iz ove Redakcije od suradnika Dizdarevića ikada zatraženo da se bavi nametnutom temom, što će reći da je imao punu autorsku slobodu pa samim tim i priliku da reagira na tekst profesora dr. Rešida Hafizovića.

No, Zija Dizdarević nikada nije Oslobođenju poslao svoju reakciju na taj tekst, niti je tekst na bilo koji način pomenuo u svome objavljenom tekstu u Oslobođenju koji je izašao dan nakon Kuna i teksta prof. Hafizovića. Zija Dizdarević je reagiranje na tekst dr. Hafizovića ponudio magazinu Dani, u kojem je također kao suradnik objavljivao tekstove. Kolege iz Dana su se drznule da suradnika Dizdarevića podsjete na osnovni novinarski red, te mu predložile da svoje reagiranje uputi Oslobođenju. Zija Dizdarević je tada, dva dana prije izlaska magazina Dani, svoje reagiranje objavio na jednom ovdašnjem portalu, uz tvrdnju da je njegov tekst odbijen u Danima. Oslobođenju ga ni tada nije poslao.

Zija Dizdarević ima, naravno, pravo da svoje tekstove ponudi kome hoće, ali i Oslobođenje ima pravo da prekine  ugovor sa suradnikom koji autorsku slobodu u Oslobođenju zloupotrebljava. To je jedan i jedini razlog zbog kojeg je prekinuta suradnja sa Zijom Dizdarevićem.

Zija Dizdarević ima, naravno, pravo da svoje tekstove ponudi kome hoće, ali i Oslobođenje ima pravo da prekine  ugovor sa suradnikom koji autorsku slobodu u Oslobođenju zloupotrebljava. To je jedan i jedini razlog zbog kojeg je prekinuta suradnja sa Zijom Dizdarevićem, što naravno ne znači da vam osporavam pravo da i dalje tražite svoje razne "ključne razloge". Pretpostavljam da se od optužbi za cenzuru i autocenzuru "u nekad liberalnim tiskovinama" ne mogu odbraniti pukom činjenicom, već pomenutom, da tekst nije stigao Oslobođenju valjda (i) zato što je autor, birajući medij u kome će reagirati, već presudio Oslobođenju.