Konfuzija

Konfuzija

Objavljujemo reakciju Zije Dizdarevića na saopćenje uredničkog kolegija Dana pod nazivom «Tekst koji neće biti objavljen». Dani su odbili objaviti ovu reakciju.

(Tekst koji neće biti objavljen, Dani, br. 736/22.7.20011.)

Urednički kolegij u saopćenju "Tekst koji neće biti objavljen" već naslovom unosi zabunu u sopstvene navode. U prvoj rečenici Kolegij konstatuje da je sporni tekst objavljen na portalu Radiosarajevo.ba, a onda raspreda o napisu "koji neće biti objavljen".

Kakav početak takav i nastavak: "Kada je tekst stigao u redakciju, kolegij je procijenio da se tekst referira na tekst izlaganja profesora Šefketa Hafizovića A smutnja je gora od ubijanja, koji je objavljen u Oslobođenju (KUN, str. 34., četvrtak, 14. juli 2011.), pa je kolegi Dizdareviću ponuđeno da tekst objavi na stranicama ovih novina u kojima je Dizdarević višegodišnji kolumnista".

Na stranu što je Urednički kolegij Dana u jednoj rečenici četiri puta upotrijebio riječ "tekst", zanimljivo je da takvo tijelo ne postoji u impresumu Dana. Tamo je kao prvi naveden glavni i odgovorni urednik, slijede imena članova Redakcijskog kolegija.

Tu je i činjenična greška, autor nije Šefket već Rešid Hafizović. Uz to, nejasno je zašto se nepostojeći Urednički kolegij osjeća pozvanim i ovlaštenim da mi nudi objavljivanje "teksta" u Oslobođenju? Jeste ista kuća, ali su različite redakcije i različit profil novina. U Oslobođenju pišem (oprostite, pisao sam) samo kolumne, jednom sedmično jer su analize kao forma ukinute u Pogledima lista Oslobođenje gdje sam se oglašavao, u pravilu, dva puta mjesečno. U posljednje vrijeme analize sam pisao za Dane.

U saopćenju Dana slijedi tvrdnja da sam odbio objavljivanje u Oslobođenju. Ponavljam, po dogovoru s glavnim i odgovornim urednicima, na osnovu pisanog ugovora o djelu s tom kućom, kolumne objavljujem u Oslobođenju, analize u Danima. A niko iz lista Oslobođenje nije mi se javio sa prijedlogom da analizu objavim tamo.

Glavni i odgovorni urednik Dana Faruk Borić, kako je i navedeno u saopćenju, složio se s prijedlogom teme, nije imao ni jedne primjedbe kada je dobio napis. Pa što ga nije objavio? Očito je uslijedila intervencija. U traženju razloga da moja analiza ne bude objavljena u Danima, navedeno je da je izlaganje Rešida Hafizovića objavljeno u KUN-u. Meni povod za analizu nije bila činjenica gdje objavljena Hafizovićeva riječ, već sadržaj njegovog javnog istupa. Stalo mi je da tekst bude objavljen, zato sam analizu na kraju dao onome ko je htio da predoči moje viđenja Hafizovićevih teza.

U traženju razloga da moja analiza ne bude objavljena u Danima, navedeno je da je izlaganje Rešida Hafizovića objavljeno u KUN-u. Meni povod za analizu nije bila činjenica gdje je objavljena Hafizovićeva riječ, već sadržaj njegovog javnog istupa. Stalo mi je da tekst bude objavljen, zato sam analizu na kraju dao onome ko je htio da predoči moje viđenja Hafizovićevih teza.

Kako bih izbio navodni argument protivinicima objavljivanja analize u Danima (a i šire), izmjenio sam uvod prve verzije napisa. Tada sam naveo da je Oslobođenje objavilo Hafizovićevo izlaganje "slijedom svoje demokratske otvorenosti za sva relevantna promišljanja na bitne teme". To sam izbacio, u korigovanom uvodu Oslobođenje nije ni pomenuto - sve je usredsređeno na ono što je Hafizović kazao.

Uprkos tome, kada je portal Radio Sarajeva objavio analizu (druga verzija), dobio sam promptno e-mail poruku o otkazu saradnje od glavne i odgovorne urednice Oslobođenja Vildane Selimbegović (zašto, kada se, uz ostalo, list Oslobođenje ne pominje?), istina, ne i od Borića. Potom je najbržim putem stigla izjava o raskidu ugovora sa mnom, s potpisom direktora Oslobođenja d.o.o Nedžada Šabića - "(...) iz razloga što ste svojim radom narušili ugled dnevnog lista "Oslobođenje", i na taj način prouzrokovali štetu Oslobođenju d.o.o".

Nisu navedeni dokazi o "narušavanju ugleda" i "prouzrokovanoj šteti". Po onome što je napisano, sedamnaestogodišnjim radom narušavao sam ugled lista Oslobođenje i istoimenoj kući nanosio štetu. Zanimljiva konfuzija.