Poziv za učešće na fokus grupama o sadržajima BIRN-a BiH

Poziv za učešće na fokus grupama o sadržajima BIRN-a BiH
30/08/2024

Poziv za učešće na fokus grupama o sadržajima BIRN-a BiH

Sarajevo, Mostar, Banja Luka
Bosnia and Herzegovina

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Mediacentar Sarajevo pozivaju sve zainteresovane osobe koje prate rad BIRN BiH ili su zainteresovane za teme o kojima BIRN BiH izvještava da se prijave za učešće u fokus grupama.

Cilj fokus grupa je ispitati stavove, navike, potrebe i preporuke publike o sadržajima BIRN BiH, te dobiti preporuke za strategiju rada ove istraživačke medijske kuće. Tokom fokus grupe razgovarat ćemo o vašim stavovima o sadržajima BIRN-a BiH, te čuti vaše preporuke o sadržajima, formatima i njihovoj dostupnosti.

Prijaviti se mogu zainteresirane osobe koje imaju 18 ili više godina i koje prate rad BIRN BiH ili su zainteresovane za teme o kojima izvještava BIRN BiH: suđenja za ratne zločine, tranzicijska pravda, ekstremizam, korupcija, digitalna prava i strani štetni uticaji.

Svaka fokus grupa će se sastojati od najviše deset učesnika/ca, a diskusiju će voditi istraživačice Mediacentra Sarajevo. Izbor učesnika/ca vršit će se u skladu sa potrebama za kreiranjem grupe koju odlikuju različite demografske karakteristike – dob, spol, profesija. Učešće u fokus grupama je anonimno, a svim učesnicima/cama će biti isplaćene naknade od 70 KM neto. Za osobe koje putuju izvan grada održavanja organizatori snose troškove smještaja i putovanja.

U fokus grupama učesnici/ce diskutuju o određenom problemu uz stručno moderiranje razgovora. Prije fokus grupe učesnici/ce će pregledati uzorak medijskih sadržaja BIRN-a BiH i njihove online platforme. Fokus grupe će se održati u sljedećim terminima i na sljedećim lokacijama:

  • Banjaluka, 9.9.2024., 12:00 – 13:30
  • Mostar, 11. 9. 2024.,  12:00 – 13:30
  • Sarajevo, 13.9.2024., 11:00 – 12:30

Ukoliko ste zainteresovani za učešće, potrebno je da popunite aplikacionu formu koju možete naći ovdje.

Rok za prijave je 29.8.2024.

Odabrani učesnici i učesnice bit će kontaktirani 2.9.2024.