Rezultati poziva za promoviranje medijskog aktivizma i suzbijanje dezinformacija i polarizacije

Dobitnici grantova u BiH na regionalnom projektu “Naši mediji: Inicijativa za unapređenje medijske pismenosti, dijalog i aktivizam” počinju sa aktivnostima koje potiču građane i građanke na aktivniji angažman u odbrani javnog interesa u medijskom i komunikacijskom sektoru.

Aktivnosti će se provesti širom BiH na više od trideset lokacija, a poseban fokus će biti stavljen na manje zajednice o kojima se rijetko izvještava u mainstream medijima.

Poziv za projektne prijedloge bio je otvoren od 10. januara do 19. fenruara 2024., a objavljen je u cilju jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva u urbanim i ruralnim sredinama za promoviranje medijskog aktivizma i suzbijanje dezinformacija i polarizacije.

Odbor za ocjenjivanje iz BiH bodovao je 48 pristigle aplikacije koje su ispunjavale administrativne i tehničke uslove navedene u pozivu, a Upravni odbor regionalnog projekta “Naši mediji” je donio konačnu odluku o dodjeli grantova za tri udruženja u BiH: ONAuBiH, eTrafika i Školegijum.

Projekat “(Ne)vidljivi mladi” koje će implementirati Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH), zajedno sa koaplikantima Asocijacijom srednjoškolaca u BiH i Centrom za psihološku podršku „Sensus“ iz Mostara, educirat će i angažirati mlade iz predjela Bosanskog Petrovca, Mostara, Zavidovića, Konjica, Jajca i Doboj Istoka o medijskoj pismenosti i produkciji medijskog sadržaja.

Udruženje građana eTrafika.net kroz ovaj program nastavlja sa prepoznatljivom inicijativom „Može i drugačije“ kojom angažuju građane i građanke iz manjih sredina da izvještavaju iz svojih zajednica. Program uključuje obuke za novinare početnike i zajedničke susrete za učesnike iz dvedeset zajednica. Kroz grant program „Naši mediji“, eTrafika uključuje sljedeće zajednice: Brčko, Čelić, Lopare, Teočak, Ugljevik, Janja, Živinice, Karakaj, Zvornik, Kalesija, Sapna, Kladanj, Banovići, Vlasenica, Šekovići, Srebrenica, Bratunac, Han Pijesak, Sokolac, Olovo.

Treći grant dodijeljen je Udruženju za promicanje i unapređenje kvalitete obrazovanja „Školegijum“ za unapređenje medijske pismenosti u Tešnju, Jajcu, Varešu, Posušju, Nevesinju, Odžaku, Prijedoru i Bijeljini. Školegijum će metodom učenja kroz zabavu i neformalnim dijalogom u zajednici, okupiti studente, zaposlene/nezaposlene i penzionere da kroz kviz znanja SKOKEJ učestvuju, uče, debatiraju i potiču na kritičko promišljanje o ulozi medija u demokratskom društvu i lokalnim zajednicama.

Listu dobitnika grantova možete naći ovdje.

Više o medijskom aktivizmu, dobrim praksama i značaju angažmana građana i građanki za zaštitu javnog interesa u medijima možete preuzeti na ovom linku.

 
 
Finansira Evropska unija
 
 
 
 
 
Grantovi su dodijeljeni u okviru regionalnog programa „Naši mediji: Inicijativa civilnog društva za razvoj medijske pismenosti i aktivizma, borbu protiv polarizacije i promoviranje dijaloga“ implementiraju partnerske organizacije SEENPM, Albanski medijski institut, Mediacentar Sarajevo, Vijeće za štampu Kosova, Institut za medije Crne Gore, Makedonski institut za medije, Novosadska novinarska škola, Mirovni institut i Bianet uz finansijsku podršku Evropske unije.