Dosije: podrška istraživačkom novinarstvu

Web Sajt

Dosije: podrška istraživačkom novinarstvu

Digitalni arhiv INFOBIRO razvija nove sadržaje, nazvane dosjei, kreirane u cilju podrške istraživačkom novinarstvu.

Infobiro je arhiv koji u svom sadržaju posjeduje dnevna, sedmična kao i mjesečna izdanja novina, zatim analize i izvještaje 40-ak NGO organizacija iz BiH, kao i par iz Srbije, zatim stara izdanja publikacija poput Bosanskog prijatelja, Glasnika Zemaljskog muzeja i drugih.

Dosjei su prvenstveno zamišljeni kao podrška novinarima pri istraživačkom procesu vezanom za teme od javnog značaja (poput efikasnosti institucija, korupcije, obrazovanja, zdravstva itd). No njihovim sadržajem mogu se koristiti svi oni koje zanimaju obrađivane teme. Nastali su zahvaljujući podršci USAID-a u sklopu SIM projekta, koji implementira Internews BiH, u kooperaciji sa Mediacentrom Sarajevo. Svaki od dosijea bi trebalo da ponudi:

•    Pregled konteksta, teorijskih koncepata, zakonskog okvira i ključnih informacija vezanih za temu
•    Identifikaciju ključnih aktera i pozicija ključnih aktera o datoj temi
•    Relevantne linkove za pomoć pri istraživanju (uključujući linkove na relevantne institucije, izvještaje, analize, pravne tekstove, kao i novinske članke)

Ovaj vid arhiva može biti dobra polazna tačka u procesu istraživanja određene tematike, jer prije svega pruža osnovne informacije, a također je od velike pomoći jer upućuje na relevantne izvore za dalje istraživanje teme.

Prvi dosje koji obrađuje temu reforme visokog obrazovanja već je dostupan javnosti i njegov sadržaj može se preuzeti na stranici INFOBIRO-a.

Dosije nudi osnovne informacije i stavove o reformi visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, pruža uvid u zakonske, institucionalne i kontekstualne faktore, te korisnika upućuje na dodatne izvore o datoj temi.

Naredni dosije bavit će se ulogom žena/ženskih organizacija u izgradnji mira. Njegova objava planirana je do kraja mjeseca, dok će ostala četiri dosjea biti objavljena tokom godine.
.