Počeo treći ciklus Programa istraživačkog novinarstva

Održavanjem prve radionice od 06.02. do 10.02. u Mediacentru Sarajevo počeo je treći ciklus petomjesečnog programa 'Istraživačko novinarstvo: priče na temu organiziranog kriminala'. Učesnici/e radionice su intenzivno radili na sinopsisima za istraživačke priče, te pretraživanju baza podataka. Također, učesnici su pokazali ogroman interes za  CAR (Computer Assisted Reporting). Po prvi put, došlo je i do komunikacije između dvije generacije učesnika Programa. Na trećem ciklusu Programa istraživačkog novinarstva učestvuje 12 novinara i novinarki iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Treći ciklus programa 'Istraživačko novinarstvo: priče na temu organiziranog kriminala' počeo je održavanjem prve radionice od 06. do 10. februara u Mediacentru Sarajevo.
Program radionice obuhvatio je, između ostalog, slijedeće teme:
- Istraživačko novinarstvo i organizirani kriminal- Spirala istraživačkog procesa, sinopsis istraživačke teme- Izvori – kako ih pronaći, koristiti i štititi- Priprema istraživačkog sinopsisa i liste izvora za konkretne priče.
Osim pomenuttih tematskih cjelina, učesnici su radili na istraživačkom novinarstvu i zakonima kroz konkretne primjere ideja za istraživačke priče.
Učesnici su se upoznali sa naprednim pretraživanjem weba, te vrstama i specifičnostima alata za pretraživanje. U sklopu ovog dijela predavanja učesnicima je predstavljen Moodle softver koji će koristiti za online nastavu.
Komunikacija između trenera i učesnika je ovoga puta bila nešto efikasnija u radu na samim temama učesnika, jer je tome posvećeno više vremena u odnosu na prethodnu generaciju, zbog čega se stvorila dobra osnova za rezultate koji su, u ovoj ranoj fazi rada na pričama, iznenađujuće dobri.
Značajno je da je prvi put došlo je i do komunikacije između dvije generacije učesnika Programa. Nekoliko učesnika druge generacije aktivno pomaže polaznicima treće, što je jako dobro, jer postoji mogućnost formiranja neke vrste male zajednice, odnosno novinarske mreže unutar mreže istraživačkih novinara koja već postoji na stranici www.netnovinar.org. 
Treneri/ce na prvoj radionici bili su: glavni trener Programa istraživačkog novinarstva Saša Leković; asistent glavnog trenera, beogradski slobodni novinar i urednik Branko Čečen; zamjenik Ombudsmana za medije Federacije Bosne i Hercegovine, Mehmed Halilović i urednica internet portala www.netnovinar.org Trening centra Mediacentra Sarajevo i Centra za istraživačko novinarstvo iz Zagreba i trenerica Computer Assisted Reporting-a/CAR, Nevena Ršumović. Gost predavač bio je predstavnik E-Net centra Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Amer Korić.
Tokom narednog  perioda (februar – juni 2006.) slijedi online period suradnje između trenera i učesnika  tokom kojeg će učesnici raditi na vlastitim istraživačkim pričama, kao i prolaziti dio teoretskog znanja.
Druga i posljednja radionica u okviru trećeg ciklusa Programa istraživačkog novinarstva bit će održana od 08. do 11. maja 2006.
Tokom petomjesečnog programa učesnici će proći kroz sljedeće tematske module: istraživački proces; organizacija i implementacija novinarskog istraživanja; etika u istraživačkom novinarstvu; medijski zakoni; tehnike pretraživanja interneta i baza podataka i pisanje istraživačkih priča.
Sve priče će biti objavljene na web portalu Net Novinar u sekciji istraživačkog novinarstva www.netnovinar.org/ir. Priče će, također, biti objavljene u medijima iz kojih polaznici dolaze.
Na trećem ciklusu 'Programa istraživačkog novinarstva: priče na temu organiziranog kriminala' učestvuje ukupno 12 novinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore:
1. Belinda Bertol, Narodni list (Zadar, Hrvatska)2. Dževad Ćesko, novinska agencija ONASA (Sarajevo, BiH)3. Alma Durmo, Nezavisne novine (Sarajevo, BiH)4. Zoran Janković, Radio 303 (Rogatica, BiH)5. Vesna Karavanić, Radio postaja ‘Pag’ (Pag, Hrvatska)6. Katarina Milenković, Fakultet političkih nauka (Pirot, SCG)7. Gabrijela Miškov, Fakultet političkih nauka (Dobanovac, SCG)8. Dragana Mitrić, Građanski list (Novi Sad, SCG)9. Irma Nuspahić, Novi radio (Bihać, BiH)10. Saša Trifunović, novinska agencija BETA (Bor, SCG)11. Nikolina Trivunović, Radio 202 (Beograd, SCG)12. Cvjetko Udovičić, dnevni list ‘Fokus’ (Banja Luka, BiH).
Organizatori Programa istraživačkog novinarstva su Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju Mediacentra Sarajevo, Centar za istraživačko novinarstvo iz Zagreba i E-Net Centar iz Sarajeva.
Program su finansijski podržali Fond otvoreno društvo BiH i Švedski helsinški komitet za ljudska prava.