‘Ratni zločini i mediji: mogućnost uspostave povjerenja'

‘Ratni zločini i mediji: mogućnost uspostave povjerenja' naziv je okruglog stola koji je održan od 27. do 28. februara u Mediacentru Sarajevo. Učesnici okruglog stola bili su ugledni pojedinci iz medija, te nevladinog sektora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore.  Na okruglom stolu je, između ostalog, prvi put u BiH prikazan dokumentarni film o stradanju Vukovara 'Posljednji rez', te predstavljen tek završen izvještaj o medijskom praćenju suđenja za ratne zločine u sve tri zemlje. Organizator okruglog stola je Transitions Online (Internet magazin za područje 28 bivših komunističkih zemalja jugoistočne Evrope). Ovo je prvi od tri dvodnevna skupa koja će u ovoj godini organizirati Transitions Online na temu ratni zločini i mediji.

Okrugli sto 'Ratni zločini i mediji: mogućnost uspostave povjerenja' održan je od 27. do 28. februara, a sudjelovali su urednici i novinari iz medija, te predstavnici nevladinog sektora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore.
Na okruglom stolu je, prvi put, prikazan dokumentarni film o stradanju Vukovara 'Posljednji rez' autora Drage Hedla. Riječ je o filmu koji predstavlja praktički prvi pokušaj da se napravi jedna sveobuhvatna filmska priča o Vukovaru, koja sadrži sudionike događanja, dakle osobe koje su izravno sudjelovale u vukovarskoj tragičnoj priči, kao i dijelove dokumentarnih snimaka koji su objavljeni po prvi put. Film je režirao Janko Baljak, a producirala televizija B92.
U okviru programa okruglog stola prikazana je 40 minutna video snimka 'Škorpiona' koji su likvidirali srebreničke civile kod Trnova, te predstavljen upravo završen izvještaj o medijskom praćenju suđenja za ratne zločine u sve tri zemlje. Izvještaj će biti dostupan javnosti nakon 20. marta.
Program okruglog stola sadržavao je najaktuelnije rasprave sa vrhunskim uvodničarima. Neke od tema okruglog stola bile su:- Transparentnost suđenja za ratne zločine u regionu- Iskustva drugih zemalja u ponovnom uspostavljanju povjerenja- Informativni mediji i zločini- Uloga nevladinog sektora u procesu ponovnog uspostavljanja povjerenja- Uloga politike i medija u procesu ponovnog uspostavljanja povjerenja- Manipulacija žrtvama- Mogućnosti ponovne uspostave povjerenja u regiji.

Uvodničari/ke i moderatori/ce okruglog stola bili su: Nataša Kandić, izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo; Drago Hedl, pomoćnik glavne i odgovorne urednice Feral Tribune-a; Marijana Grandits, direktorica Prvog radnog stola Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i profesorica European Masters Programa u Veneciji; Sonja Prostran, članica izvjestiteljskog tima 'Inicijative mladih za ljudska prava', pod pokroviteljstvom OSCE Misije u Srbiji i Crnoj Gori; Zlatko Dizdarević, BH novinar i diplomata; Mirsad Tokača, predsjednik Istraživačko dokumentacionog centra; i Refik Hodžić, producent XY Films.

Ovo je prvi od tri dvodnevna skupa koja će u ovoj godini organizirati Transitions Online (www.tol.cz) na temu ratni zločini i mediji, u Mediacentru Sarajevo.
Učesnici okruglih stolova će tokom godine nastojati i praktično djelovati u cilju uspostavljanja međusobnog povjerenja u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, te široj regiji.
Projekt je realiziran uz pomoć  Fondacije Charles Stewart Mott, Švedske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju (Sida) i Instituta za mir Sjedinjenih Država (USIP).
Domaćin projekta je Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju Mediacentra Sarajevo.