NUNS-ova nagrada priči sa programa NetNovinar trening centra

Prvu nagradu NUNS-a za izuzetan uspeh ostvaren u istraživačkom novinarstvu u kategoriji štampanih medija za novinare do 35 godina dobio je Đorđe Padejski za serijal tekstova o lovu na zaštićene vrste ptica u Vojvodini, nastao kao rezultat edukativnog programa "Istraživačko novinarstvo i organizirani kriminal" NetNovinar trening centra. Nagrade su dodeljene na Svetski dan slobode medija, 3. maja.

U kategoriji iskusnih novinara dodeljene su dve nagrada, a u kategoriji mlađih novinara do 35 godina dodeljeno je šest nagrada u tri podkategorije: televizija, radio i štampa.
Serijal tekstova Đorđa Padejskog o lovu na zaštićene vrste ptica u Vojvodini objavljen je u listu „Zrenjanin“ u septembru i oktobru 2005.
Padejski je prilikom dodele nagrada zatražio reč samo da bi istakao kako je istraživačka priča za koju je dobio ovo priznanje nastala kao rezultat edukativnog programa "Istraživačko novinarstvo i organizirani kriminal" NetNovinar trening centra Medija centra Sarajevo.
- Ja sam ovu temu istraživao i objavljivao tekstove o njoj i pre učešća u ovom programu, ali nije bilo gotovo nikakvog interesa ili odjeka, iako su, kao rezultat rada na temi, tri čoveka umešana u ove ilegalne aktivnosti završila u zatvoru.
Tek kada sam počeo da radim na njoj u sklopu programa "Istraživačko novinarstvo i organizirani kriminal" sarajevskog Mediacentra i tako je sistematski, metodološki ispravno obradio, shvatio sam koliko je, u stvari, istraživačko novinarstvo složen i težak posao.
Kada sam završio priču u sklopu ovog programa i počeo da je objavljujem u šest nastavaka u listu "Zrenjanin", prvo sam počeo da dobijam značajan feedback, a zatim - pogledajte - dobio i nagradu NUNS za istraživačko novinarstvo - izjavio je Padejski uz poruku svojim mentorima u Sarajevu da će za naredni ciklus Programa istraživačkog novinarstva iz svog rodnog Zrenjanina poslati što je više moguće svojih kolega.
U svom obrazloženju žiri je naveo da je Đorđe Padejski "duboko i temeljito uradio serijal od šest nastavaka o organizovanom kriminalnom švercu retkih ptica iz Vojvodine. Serijal je uzor kvalitetnog i dugotrajnog istraživačkog rada i otkriva neslućene razmere još jednog kriminalnog biznisa koji nije privukao veću pažnju javnosti".
O dobitnicima nagrada NUNS odlučivao je žiri koji su činili bivši predsednici NUNS: Gordana Logar, Miloš Vasić, Gordana Suša i Milica Lučić - Čavić. Počasna članica žirija bila je Susan Elbou, savetnica za medije i kulturu Američke ambasade u Beogradu. Nagrade su dodeljene uz donatorsku pomoć ambasade SAD u Beogradu.
Dodeli nagrada u beogradskom Medija centru prisustvovao je i američki ambasador u Beogradu Majkl Polt.
Edukativni program “Istraživačko novinarstvo i organizovani kriminal” , u sklopu kojeg je nastala nagrađena priča Đorđa Padejskog, realizuje se uz donatorsku pomoć Švedskog helsinškog komiteta za ljudska prava, Fonda otvoreno društvo BiH, i UNESCO-a.
U toku je prijavljivanje kandidata za novu generaciju koja će program pohađati septembra 2006. do januara 2007. Petomesečni program ne ometa učesnike u redovnom poslu zahvaljujući tome što kombinuje učenje na daljinu sa dve “žive” radionice (ukupno 9 dana) u Mediacentru Sarajevo.
NetNovinar – Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju je projekat Mediacentra Sarajevo i Centra za istraživačko novinarstvo iz Zagreba.
Ekipa NetnovinaraIzvor: http://www.nuns.org.yu/aktivnosti/