'Umjetnički i kulturni menadžer: profesija, djelatnost ili fikcija?'

 Agencija za kulturni razvoj SarajevoTelali 10; Tel/fax: ++387 33 233 097; Email: akcija@pksa.com.ba

“AKCIJA Sarajevo- agencija za kulturni razvoj”vas pozivana javno predavanje i promociju knjige
“Umjetnički i kulturni menadžer: profesija, djelatnost ili fikcija?”
prof. Milena Dragičević- Šešić (Beograd) i prof. Sanjin Dragojević (Zagreb)
Mediacentar Sarajevo, Kolodvorska 3, petak 2. juni u 19, 00 sati
Početkom devedesetih godina u kulturi došlo je do pokušaja velikog prijenosa znanja iz zapadne Evrope prema Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, pri čemu je posebni naglasak bio na području umjetničkog i kulturnog menadžmenta. Ovim procesom su se probudila neumjerena i neostvariva očekivanja, pa su se s jedne strane zanemarila interna znanja i dostignuća, a s druge se upravo od ovoga područja tražilo da ponudi sve odgovore na dijelom i danas goruće probleme kulturnih ustanova i organizacija (razvoj ljudskih resursa, organizacijska i financijska stabilnost, definiranje lokalne kulturne politike, pozicionairanje unutar regionalnih i širih međunarodnih okvira itd.). U Jugoistočnoj Evropi stanje je posebno bilo teško uslijed ratnih zbivanja, političke i ekonomske nestabilnosti regije u cjelini i pojedinih zemalja, a također i zbog urušavanja dijela ili cijelog kulturnog sustava većine njih. Otud je profesija kulturnog menažera ali i znanja koja mu pripadaju danas vjerojatno potrebnija nego ikad posebno u našoj regiji, pa ipak u velikoj mjeri drugačije shvaćena nego li je to slučaj prije svega u anglosaksonskom kontekstu.
+  promocija knjige “Menadžment u umjetnosti u turbulentnim vremenima”
Nakon predavanja Milene Dragičević- Šešić i Sanjina Dragojevića, biće predstavljena knjiga ovo dvoje autora pod nazivom “Menadžment u umjetnosti u turbulentnim okolnostima” objavljenu na engleskom jeziku krajem 2005 kod holandskog izdavača Boekman Studies, a u srpskom prijevodu  objavio ju je beogradski Clio prije nekoliko mjeseci. O knjizi će govoriti Jasmina Husanović- Pehar, prof.  Univerziteta u Tuzli.

Milena Dragičević- Šešić, je šef UNESCO katedre za Kulturnu politiku i kulturni menadžment (interkulturalizam i medijacija na Balkanu) Univerziteta umetnosti u Beogradu i šef katedre za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti. Objavila je 15 knjiga (Umetnost i alternativa, Neofolk kultura, Horizonti čitanja, Marketing i umetnost, Kultura: menadžment, animacija, marketing, Javne i kulturne politike, Urbani spektakl, Interkulturalna medijacija na Balkanu- sa Sanjinom Dragojevićem) i preko 100 radova koji su prevođeni je na 15 jezika. Gost- profesor je na brojnim evropskim univerzitetima (Lion II, Moskva, Dijon, Utrecht, Budimpešta), predsjednik Savjeta Evropske diplome kulturnog menadžmenta (Brisel), i član odbora ELIA mreže.  Bila je rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu u periodu od 2001. do 2004. godine. Ekspert UNESCO-a, Savjeta Evrope, Pro Helvetie, Evropske kulturne fondacije.
Sanjin Dragojević, je predavač Sociologije kulture, Sociologije masovnih komunikacija, Kulturne politike i Politike masovnih medija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te Kulturnog menadžmenta na Akademiji dramske umjetnosti također u Zagrebu. Konzultant je mnogobrojnih međunarorodnih organizacija iz ovih područja kao što su UNESCO, Vijeće Europe, Europska kulturna fondacija, Europska unija, Fondacija Soros i druge. Član je Upravnog odbora mreže Culturelink iz Zagreba, a periodu od 1997. do 2005. bio je član Upravnog odbora mreže Circle. Predaje na nizu međunarodnih poslijediplomskih studija kao i na brojnim seminarima,  kursevima, akademijama i radionicama (Beč, Amsterdam, Beograd, Sarajevo, Kairo, Biškek, Dubrovnik, Bratislava, Kalinjingrad itd). Objavio je preko sto radova iz navedene problematike.
Program je realiziran u sradnji sa European Cultural Foundation Amsterdam/Policies for culture program i Pro Helvetia Sarajevo- Swiss Cultural Programme Bosnia-Herzegovina.

NAPOMENA: Molimo da na vrijeme najavite vas dolazak na predavanje. Kontakt: aida@media.ba.