Kratki filmovi uz mentora Žalicu

Učesnici majstorske radionice Pjera Žalice složili su se da je velika stvar što su 5 dana mogli učiti o dokumentarnom filmu i snimati uz takvog profesionalca čiji su filmovi višestruko nagrađivani. Radionica koja se održala od 26. do 30. juna u Mediacentru Sarajevu je prva komercijalna radionica koju je organizirao NetNovinar trening centar.
Jedanaest učesnika majstorske radionice Pjera Žalice 'Kako snimiti dokumentarni film', naučili su o uvodu u dokumentarni film, razradi ideje, scenariju, radu sa kamerom i postprodukciji dokumentarnog filma.
Učesnici su bili iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.
«Interesantno je to što je ova radionica spojila ljude sa različitim profesionalnim iskustvom. Drago mi je što je radionica bila regionalnog karaktera i bilo bi lijepo da poslije radionice ostanem u kontaktu sa ovim kolegama, te da možda započnemo i neku suradnju», izjavio je Asim Šahinpašić, PR Officer EUPM-a, Sarajevo.
Petar Ilić, tv režiser na TV B92, izjavio je kako mu je ova radionica pružila novo iskustvo i potvrdila detalje koje je otprije znao s obzirom da se bavi već dugo vremena režiserskim poslom.
Učesnici su se složili da su tokom radionice naučili mnogo o procesu nastanka dokumentarnog filma. Elementi nastanka ideje za dokumentarni film, aspekti na koje se treba usredotočiti u procesu razvijanja te ideje, rad na terenu, rad sa ekipom i način na koji ekipa funkcionira na terenu iskustva su koja će im biti korisna u radu na dokumentarnom filmu.
Tokom radionice učesnici su snimili tri kratka filma:
«Posao snova»,  autora Asima Šahinpašića, Sarajevo«Putopis o Sarajevu», autorice Nevenke Čurin, Ljubljanja«U glavu», autora Aleksandra Bibanovića i Adema Karačića, Sarajevo
Film «Posao snova» govori o tome kako pronaći posao u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. «Putopis o Sarajevu» prenosi utisak autorice o Sarajevu i povlači paralelu između prijeratnog i poslijeratnog Sarajeva. Film «U glavu» prati tok  autorove svijesti u procesu nastanka dokumentarnog filma.
Neki od učesnika na radionici su prikazali svoje prethodno snimljene filmove nakon čega su ih svi zajedno s predavačem analizirali.
Učesnici su posebno zadovoljni predavačem i dragocjenim iskustvom smatraju što je Pjer zajedno s njima analizirao vlastite filmove i na taj način im dao veliki poticaj za razradu ideja.
Po završetku radionice prikazana su sva tri filma nakon čega su dodijeljeni certifikati učesnicima o uspješnom završetku radionice i upriličen koktel uz zajedničko druženje.
Organizator majstorske radionice Pjera Žalice 'Kako snimiti dokumentarni film' je NetNovinar-Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).
Ovo je prva u nizu komercijalnih radionica koje će organizirati Netnovinar trening centar sa najpoznatijim stručnjacima iz različitih oblasti.