Istraživačko novinarstvo: Rok za prijave 15.08.

NetNovinar trening centar poziva novinare iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore da konkurišu za petomjesečni obrazovni program specijalizacije za istraživačko novinarstvo na temu organiziranog kriminala. Program je osmišljen tako da se može pohađati uz obavljanje redovnog posla u redakcijama. Organizatori stipendiraju učesnike pokrivanjem svih troškova.  Rok za prijave je 15. august 2006.

NetNovinar – Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb) u suradnji sa E-Net Centrom, iz Sarajeva objavljuje konkurs za upis četvrte generacije polaznika na program ‘Istraživačko novinarstvo - priče na temu organiziranog kriminala’. Program počinje u septembru 2006., a završava u januaru 2007. godine. Osmišljen je tako da se može pohađati uz obavljanje redovnog posla u redakcijama. Petomjesečna edukacija se sastoji od dvije radionice koje se održavaju u Mediacentru Sarajevo i rada putem interneta. Polaznici Programa će unaprijediti proces istraživanja i pisanja istraživačkih priča prema najvišim profesionalnim standardima, uz stalnu superviziju i mentorstvo stručnjaka iz regiona, kroz slijedeće oblasti: - istraživački proces- organizacija i implementacija novinarskog istraživanja - etika u istraživačkom novinarstvu - medijski zakoni - tehnike pretraživanja interneta i baza podataka - pisanje istraživačkih priča. Istraživačke priče, koje polaznici rade tokom Programa, biće objavljene na web portalu NetNovinar u sekciji istraživačkog novinarstva www.netnovinar.org/ir. Priče će, također, biti objavljene u štampanim medijima za koje polaznici rade.
Informacije o prijavi i detaljan opis programa 'Istraživačko novinarstvo - priče na temu organiziranog kriminala' možete dobiti ovdje.
Krajnji datum za prijave je 15. august 2006. Program su finansijski podržali Fond otvoreno društvo BiH i Švedski helsinški komitet za ljudska prava.  Kontakt osoba za dodatne informacije :Maša Hilčišin DerviševićMediacentar Sarajevo+387 33 715 840masa@media.ba