Okrugli sto o ratnim zločinima

Dvadeset uglednih novinara i predstavnika nevladinih organizacija iz regije raspravljat će o medijskom tretmanu ratnih zločina i njihovog procesuiranja na okruglom stolu u Sarajevu 28. i 29. septembra. Skup organizuje Transitions Online u suradnji sa NetNovinar trening centrom.
Okrugli sto “Ratni zločini i mediji: Mogućnost uspostave povjerenja” okupit će novinare iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i aktiviste nevladinih organizacija posvećene pitanju ratnih zločina.
Učesnici će vidjeti film “Karneval”, snimljen po knjizi “Kobna sloboda” novinara Šekija Radončića, nastaloj višegodišnjim istraživanjem tragičnih sudbina bosanskih izbjeglica koje je Crna Gora deportovala nazad u Bosnu 1992. godine. Ovaj prvi dokumentarni film u produkciji Mediacentra Sarajevo, režisera Alena Drljevića, takmiči će se na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.
Ovaj skup je posljednji koji Transitions Online i NetNovinar trening centar organizuju u seriji posvećenoj ratnim zločinima i medijima. Prethodna dva održana su februaru i maju ove godine.
Na prethodnim skupovima se, između ostalog, razgovaralo medijskom izvještavanju sa suđenja za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, o manipulaciji brojem žrtava, te suradnji institucija civilnog društva i medija na ponovnoj uspostavi povjerenja. Prikazan je dokumentarni film o stradanju Vukovara “Posljednji rez” autora Drage Hedla i Janka Baljka, kao i integralna verzija video snimka “Škorpioni” o likvidaciji srebreničkih civila.
Projekat su podržali: Fondacija Charles Stewart Mott, Švedska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju (Sida) i Institut za mir Sjedinjenih Država (USIP).
Domaćin projekta je NetNovinar – Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i CIN Zagreb).