Kako izvještavati o izborima?

Želite naučiti analitički izvještavati o izborima? Bolje razumjeti izbornu proceduru i izborna pravila? Prijavite se na radionice «Izborno izvještavanje». Troškove učešća pokriva organizator. Rok za prijave: 5. septembar.

Novinari bh.medija mogu se prijaviti na radionice «Izborno izvještavanje» koje će se održati za novinare štampanih medija od 14. do 16.09. i za novinare elektronskih medija od 21. do 23. 09. u Mediacentru Sarajevo.
Radionice će novinarima pomoći da bolje razumiju pravni okvir izborne procedure i da se upoznaju sa strukturom izbora, izbornim pravilima i izbornim zakonom. Novinari će naučit kako izbjeći političke pritiske i zamke pristrasnog pisanja tokom izbornog izvještavanja. Upoznat će metodologiju korištenja izvora u pripremi izbornog izvještavanja, korištenje baze podataka te ulogu dokumentacije u izbornom radu a sve s ciljem profesionalnijeg i objektivnijeg izbornog izvještavanja.
Na radionicama učesnici će praktično vježbati izborno izvještavanje kroz simulaciju predizborne političke debate.
Glavni predavač radionice «Izborno izvještavanje» je Ozren Kebo, dugogodišnji novinar, a gosti predavači su Eldin Karić, glavni i odgovorni urednik magazina «Start» iz Sarajeva, Dragan Jerinić, glavni i odgovorni urednik Nezavisnih Novina iz Banje Luke i Konstantin Jovanović, urednik u programu NTV Hayat.
Krajnji rok za slanje prijava je 5. septembar 2006. godine. Prijava treba sadržavati:
-osobne podatke kandidata-kontakte medija iz kojeg kandidat dolazi-profesionalnu biografiju (CV)
Kontakt osobe za dodatne informacije i slanje prijava:
Lejla KapetanovićMediacentar Sarajevo+ 387 33 715 840lejla@media.ba
Maša Hilčišin DerviševićMediacentar Sarajevo+ 387 33 715 840masa@media.ba
Organizator radionice «Izborno izvještavanje» je NetNovinar-Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).
Projekat je podržao Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.