Zamke izbornog izvještavanja

Program konferencije sastojao se od tri cjeline:

-prezentacija evropskih standarda-štampani mediji i izbori-elektronski mediji i izbori
Henri Džudžinski, trener «Visoke škole novinarstva» ESJ-Lille i direktor dnevnog lista «La Voix du Nord» iz Francuske prezentirao je model evropskih standarda kojeg bi se bh.novinari trebali pridržavati u izbornom izvještavanju.
Na sesiji posvećenoj elektronskim medijima raspravljalo se o pravilima koje je Centralna Izborna Komisija Bosne i Hercegovine propisala za elektronske medije. Većina učesnika složila se da pravila Centralne Izborne Komisije sprečavaju novinare da proizvode zanimljiviji izborni program. Jedno od rješenja koje su predložili učesnici konferencije je aktivnije učešće novinara u stvaranju Izbornog zakona.
Novinari su zaključili da je nepostojanje pravila medijskog predstavljanja političkih subjekata u štampanim medijima najčešći razlog novinske pristrasnosti prema određenoj političkoj opciji. Učesnici konferencije složili su se da novinari trebaju poštivati odredbe Kodeksa za štampu i razdvajati komentare od pretpostavki i činjenica kako bi se izbjegle zamke u izbornom izvještavanju.
Panelisti na konferenciji bili su : Dr.sci.Tarik Jusić, Mediacentar Sarajevo, Lejla Dervišagić, Media Division, Vijeće Evrope, Strazbur, Tim Cartwright, specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH, Henri Džudžinski, Visoka škola novinarstva ESJ-Lille, Francuska, Borka Rudić, Udruženje BH novinara, Sarajevo, Vildana Selimbegović, magazin “Dani”, Sarajevo, Senka Kurtović, dnevni list “Oslobođenje”, Sarajevo, Emir Habul, potpredsjednik Vijeća-Savjeta za štampu BiH, Sarajevo, Mustafa Karahmet, BH radio 1, Sarajevo, Kees Boonnman, Network KRO, Amsterdam, mr. sci. Senada Ćumurović, BH Radio 1, Sarajevo, Mirza Huskić, Federalna televizija, Sarajevo, Dunja Mijatović, CRA, Sarajevo.
Panelisti konferencije su učesnicima prezentirali vlastita iskustva o praćenju izbora u elektronskim i štampanim medijima kao i prepreke sa kojima su se susretali tokom izbornog izvještavanja.
Listu učesnika i panelista konferencije možete dobiti ovdje.
Konferenciju su organizirali Vijeće Evrope i Vijeće-Savjet za štampu Bosne i Hercegovine u suradnji sa NetNovinar-Centrom za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo Zagreb).