Ratni zločini: Mogućnost pomirenja

Ugledni novinari i predstavnici nevladinih organizacija iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine raspravljali su na okruglom stolu o procesuiranju ratnih zločina sa područja bivše Jugoslavije.

Okrugli sto «Ratni zločini i mediji: Mogućnost uspostave povjerenja» održan je u Mediacentru Sarajevo 28. i 29. septembra.
Teme okruglog stola bile su:
-izvještavanje o ratnim zločinima i mogućnošću pomirenja u Republici Srpskoj. -ekonomski tokovi pomirenja i normalizacije u Bosni i Hercegovini-zaostavština Tribunala u Hagu u procesu suočavanja s prošlošću na području bivše Jugoslavije-pamćenje i oslobađanje od zlopamćenja-slučaj Bosne i Hercegovine.
Učesnici su vidjeli tri dokumentarna filma: Jedinica, Karneval i Izjava 710939.
Dokumentarni film Karneval snimljen je po knjizi «Kobna sloboda» novinara Šekija Radončića, nastaloj višegodišnjim istraživanjem tragičnih sudbina bosanskih izbjeglica koje je Crna Gora deportovala nazad u Bosnu 1992. godine, predala vojsci bosanskih Srba nakon čega ih je većina pogubljena.
Učesnici su vidjeli drugi dio dokumentarnog filma “Jedinica”, priču o jedinici za specijalne operacije tajne policije Srbije ( poznatiju pod nadimkom Crvene beretke). Drugi dio serijala govori o operaciji “Pauk” koju  je Jedinica izvela na bihaćkom ratištu 1994. godine i o sudbini srpskih izbjeglica koje je MUP Srbije izručivao Željku Ražnjatoviću Arkanu koji je bio jedan od glavnih ljudi Jedinice.
Serijal dokumentarnog filma “Jedinica” autora Filipa Švarma snimljen je u produkciji TV B92 i sastoji se od 3 epizode.
«Izjava 710939» autora Refika Hodžića je priča o autorovoj potrazi za četvoricom nestalih Srebreničana koji su preživjeli masovno strijeljanje srebreničkih muškaraca ali prilikom bijega iz Srebrenice hapsi ih vojska bosanskih Srba i otada im se gubi svaki trag. Film je priča o Bosni i Hercegovini, zemlji koja je zauvijek obilježena ratnim zločinima i njihovom zaostavštinom.
Uvodničari Okruglog stola bili su: Sadik Pazarac, član Helsinškog odbora u Republici Srpskoj i dopisnik novinske agencije ONASA-e iz Bijeljine; dr.sci. Dragoljub Stojanov, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu; Šeki Radončić, novinar i publicista; Dejan Anastasijević, novinar lista “Vreme”, Beograd; Aldin Arnautović, produkcija “XY Films”, Sarajevo; Refik Hodžić, portparol Tribunala u Hagu; Entoni Šeperić, kršćanski teolog, Sarajevo; Dragutin Hedl, zamjenik gl.i odgovorne urednice Feral Tribune-a, Split.
Ovaj skup bio je posljednji koji su Transitions Online i NetNovinar trening centar organizirali u seriji posvećenoj ratnim zločinima i medijima u ovoj godini. Prethodna dva održana su februaru i maju ove godine.
Na prethodnim skupovima se, između ostalog, razgovaralo o medijskom izvještavanju sa suđenja za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, o manipulaciji brojem žrtava, te suradnji institucija civilnog društva i medija na ponovnoj uspostavi povjerenja. Prikazan je dokumentarni film o stradanju Vukovara “Posljednji rez” autora Drage Hedla i Janka Baljka, kao i integralna verzija video snimka “Škorpioni” o likvidaciji srebreničkih civila.
Projekat su podržali: Fondacija Charles Stewart Mott, Švedska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju (Sida) i Institut za mir Sjedinjenih Država (USIP).
Domaćin projekta je NetNovinar – Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo Zagreb).