Majstorska radionica Aleksandra Hemona

NetNovinar trening centar vas poziva na radionicu jednog od najcjenjenijih svjetskih pisaca i autora djela Pitanje Bruna i Čovjek niotkud. Rok za prijave je 5. decembar.

‘Majstorska radionica Aleksandra Hemona: Pisanje za javnost- književnost i novinarstvo’ održat će se od 13. do 15. decembra u Mediacentru Sarajevo.
Osnovni cilj radionice je razdvojiti način književnog i novinarskog pisma i istovremeno pokazati koje se književne tehnike mogu primijeniti u novinarstvu i obratno.
Radionica će se sastojati od dva tematska modula.
Na prvom modulu učesnici/e će se detaljno upoznati sa književnim i novinarskim tekstom. Učit će o karakteristikama književnog teksta: retorika, publika, proizvodnja i karakteristikama novinarskog teksta s posebnim osvrtom na kolumnu.
Na drugom modulu veliku pažnju trener će posvetiti sličnostima i razlikama književnika i novinara u različitim društveno-kulturnim situacijama.
S obzirom da Aleksandar Hemon svoja djela objavljuje na dva jezika i radi na dva kontinenta jedan dio radionice posvetit će situaciji novinara/književnika u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.
Učesnici/e će raditi na vlastitim radovima ukoliko ih budu imali koje će zajedno s trenerom analizirati a radionica će se velikim dijelom bazirati na diskusijama učesnika/ca i trenera i pismenim vježbama.
Aleksandar Hemon (www.aleksandarhemon.com) od 1992. godine živi u Čikagu. Njegove priče objavljene su u uglednim svjetskim listovima poput The New Yorker, Chicago Review, The Paris Review i uvrštene su u ‘Najbolje kratke američke priče’ 1999, 2000, 2006. godine. Knjiga Čovjek niotkud bila je nominirana za National Book Critics Circle Award, godišnju nagradu koja se dodjeljuje za najbolju knjigu na engleskom jeziku u SAD-u. Hemonova dva najpoznatija djela, Pitanje Bruna i Čovjek niotkud objavljena su u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Brazilu, Japanu, Izraelu, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Holandiji, Grčkoj, Portugalu, Španiji, Turskoj, Sloveniji, SCG, Hrvatskoj i BiH. The Society of Midland Authors, 2002. godine dodjeljuje mu nagradu za najbolje djelo na engleskom jeziku objavljeno te godine u kategoriji Adult Fiction.
Dobitnik je stipendije John D. and Catherine T. MacArthur Foundation Fellowship koja se dodjeljuje pojedincima koji su pokazali izvanrednu originalnost i izuzetnu posvećenost svom radu. Njegovi članci objavljeni su u Chicago Tribune-u, The Wall Street Journal-u, The New Yorker-u, The New York Times-u i ostalim uglednim svjetskim listovima. Autor je kolumne Hemonwood u magazinu BH Dani.
Participacija iznosi 300 KM (153 Euro) i uključuje certifikat o završenoj radionici.
Prijava treba sadržati:
1. Biografiju/CV kandidata/kinje2. Lične kontakte kandidata/kinje
Za više informacija kontaktirajte:
 Maša Hilčišin Derviševićmasa@media.ba+ 387 33 715 840ili posjetite našu web stranicu:www.netnovinar.org
Organizator radionice je NetNovinar-Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).