Značaj međunarodnih standarda u trgovini

Cilj okruglog stola je upoznavanje novinara i novinarki sa trogodišnjim Programom za uvođenje međunarodnih standarda i regulativa koji će biti goruća tema u BiH za izvozno orijentirana preduzeća. Okrugli sto je namijenjen novinarima iz bh. štampanih i elektronskih medija. Organizator okruglog stola je Međunarodna finansijska korporacija (IFC).

Okrugli sto “Međunarodni standardi i propisi u trgovini robama i uslugama” održat će se u Mediacentru Sarajevo, 20. decembra 2006. u 10:00h.
Novinari i novinarke će unaprijediti svoje znanje o industrijskom označavanju proizvoda, upravljanju kvalitetom, upravljanju u sferi zaštite okoliša i bezbjednosti kao i dobrovoljnim standardima Evropske unije koji olakšavaju primjenu propisa vezanih za određene industrijske grane.
Međunarodni standardi biće goruća tema u BiH za izvozno orijentirana preduzeća što znači da će CE označavanje (međunarodno industrijsko označavanje proizvoda) biti obavezno za sve proizvode obuhvaćene jednom ili više direktiva novog pristupa EU, a mnoga naša preduzeća nemaju uveden CE znak.
Prezentaciju na okruglom stolu održat će gospodin Radomir Marinković, stručnjak za međunarodne standarde pri IFC-u nakon čega će uslijediti pitanja, neobavezno druženje sa novinarima/kama i ručak.
Organizator okruglog stola je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) koja je dio grupacije Svjetske banke, u suradnji sa NetNovinar – Centrom za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).
Molimo Vas da potvrdite svoje učešće najkasnije do 15.12. 2006.
Kontakt osobe:Lejla Kapetanovićlejla@media.baMaša Hilčišin Derviševićmasa@media.baMediacentar Sarajevo+ 387 33 715 840