Konferencija/okrugli stol na temu: “Najveće prepreke u primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama i prijedlozi za izmjene

Mjesto održavanja: Mediacentar Sarajevo, Kolodvorska 3Vrijeme održavanja: 12.decembar 2006. (10:00 do 14:00 h)
Mediacentar Sarajevo organizira okrugli stol/konferenciju o potrebi unapredjenja Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini. Na konferenciji ce se razgovarati o postojecim problemima u primjeni ovoga zakona, te će se razmatrati ideja da se Zakonom predvidi postojanje institucije Povjerenika za informiranje, kao i da se kaznene mjere striktno navedu u samom tekstu ovog zakona.
U tom smislu, kao gosti na konferenciji prisustvovat će gospodja Natasa Pirc-Musar, povjerenica za informiranje Republike Slovenije te gospodin Rodoljub Sabic, povjerenik za informiranje Republike Srbije. Oni ce predstaviti svoja iskustva u funkcioniranju ovoga modela.
Podsjecanja radi, BiH je bila među prvim zemljama u regionu koja je uvela prilicno moderan Zakon o slobodi pristupa informacijama, no nakon 6 godina Zakon se dosta slabo implementira. Prema istrazivanju Mediacentra, koje smo obavili u 2005. godini, na uzorku od 240 javnih organa, pokazalo se da se cak 137 (57,1%) javnih organa oglusilo o zahtjev za pristup informacijama (mute response), dok jer pristiglo 103 (42,9%) odgovora. Nakon sto smo ponovili upit, ukupni broj odgovora popeo na 164, što čini 68,7 %. To znaci da se jos uvijek 1/3 javnih organa uopce nije udostojila da odgovori na zahtjev za pristupom informacijama. Ovi nalazi su nas potakli da organiziramo konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o izmjenama Zakona o slobodi pristupa informacijama u cilju njegove efikasnije implementacije.