Promocija knjige Garibi u Mediacentru

Promocija knjige „Garibi-Mudžahedini u BiH 1992-1999“  održat će se u petak, 22. decembra u 14:00 u Mediacentru Sarajevo. Autor knjige je Esad Haćimović, a na promociji će pored autora govoriti još i recenzenti Vildana Selimbegović, Nerzuk Ćurak i Nedžad Latić.

Knjiga govori o mudžahedinima i njihovom djelovanju u Bosni i Hercegovini.
„Misteriozne smrti, tajanstvene udruge, ritualne sječe glava, ljudi sa bezbroj imena, organizacija koja je svojom mrežom pokrila planetu… Sve se doima kao savršena najava modernog trilera, no svaka sličnost sa stvarnim događajima i ljudima je namjerna: knjiga Garibi ima sve elemente vrhunskog zapleta ali je njezin sadržaj, nažalost, svjedočenje o stvarnim događajima i ljudima. Garibi su, bez svake sumnje, knjiga koja se dugo čekala”, riječi su recenzentkinje Vildane Selimbegović.
Gyorgy Lederer smatra da je Hećimovićevo istraživanje posebno bitno u historijskom periodu, kada je zapadni svijet suočen sa islamističkim pristašama terora.
„Zbog njegovog poznavanja radikalnog islama i post-jugoslovenskog društvenog okruženja, on analizira, sa profesionalnošću, prozapadnim angažovanjem i velikim osjećanjem odgovornosti, ovaj neuspjeli, ali i dalje prijeteći, pokušaj arapskih džihadista da otmu njegovu zemlju”, kaže Gyorgy Lederer u svojoj recenziji knjige.
Prema riječima Nedžada Latića, knjiga „Garibi” Esada Hećimovića je štivo koje razjašnjava svu misteriju, enigmu i konfuziju o borcima iz islamskih zemalja koje smo zvali mudžahedini.
 „Hećimović na tako jednostavan način, od stotinjak pričica i situacija oslikava i portretira te strance – garibe, da se čitalac impresionira samom činjenicom da je uspio napisati toliko imena sa prefiksom ebu”, kaže Latić. Svakog od njih, po osnovu rekonstrukcije priča koje su dali u intervjuima, policijskim i sudskim organima, predstavlja u najobičnijim ljudskim situacijama u kojima će bljesnuti nož, neko poviknuti tekbir, ili neko zapucati. „I ne samo to, obično, nakon fabule sa vrlo prostom radnjom, u nekom selu Srednje Bosne, priča se razgranava poput uzbudljivog trilera prema drugim zemljama i svjetskim metropolama”, završava Nedžad Latić svoju recenziju.
Domaćin promocije knjige „Garibi-Mudžahedini u BiH 1992-1992“ je NetNovinar-Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).