Značaj međunarodnih standarda u bh. trgovini

Cilj okruglog stola je da se sudionici upoznaju sa trogodišnjim Programom za uvođenje međunarodnih standarda i regulativa koji će biti goruća tema u BiH za izvozno orijentirana preduzeća. Na okruglom stolu mogu učestvovati novinari i novinarke iz bh. štampanih i elektronskih medija. Organizator je Međunarodna finansijska korporacija (IFC).

Okrugli sto “Međunarodni standardi i propisi u trgovini robama i uslugama” održat će se u Mediacentru Sarajevo, 15. januara 2007. od 10:00 do 14:00.
Učesnici će unaprijedit znanje o međunarodnom industrijskom označavanju proizvoda (CE znak). Mnoga bh. preduzeća nemaju uveden CE znak koji će biti obavezan za sve proizvode obuhvaćene jednom ili više direktiva novog pristupa EU. Iz tog razloga međunarodni standardi biće goruća tema u BiH za izvozno orijentirana preduzeća.
Sudionici će biti upoznati sa načinom upravljanja u sferi zaštite okoliša i bezbjednosti i bolje shvatiti standarde Evropske unije koji olakšavaju primjenu propisa vezanih za  određene industrijske grane.
Prezentaciju na okruglom stolu održat će Radomir Marinković, stručnjak za međunarodne standarde pri IFC-u nakon čega će uslijediti pitanja, neobavezno druženje sa novinarima/kama i ručak.
Organizator okruglog stola je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) koja je dio grupacije Svjetske banke, u suradnji sa NetNovinar – Centrom za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).
Novinari i novinarke učešće mogu potvrditi do 11. januara 2007. godine.
Kontakt osobe:Lejla Kapetanovićlejla@media.baMaša Hilčišin Derviševićmasa@media.baMediacentar Sarajevo+ 387 33 715 840