Majstorska radionica: Kolumna

Želite li učiti o kolumni i vještinama lijepog pisanja od najpoznatije kolumnistice Jutarnjeg lista i dobitnice nagrade Hrvatskog novinarskog društva “Novinarka godine” u 2005, prijavite se na majstorsku radionicu Sanje Modrić: Kolumna. Radni jezik radionice je b/h/s. Rok za prijave je četvrtak 8. februar. 2007.

Radionica će se održati 17. i 18. februara 2007. godine u Mediacentru Sarajevo.
Trenerica će veliku pažnju posvetiti temama: koliko se mora biti uvjerljiv u pisanju kolumne, mogućim greškama u argumentacijskom djelu pisanja i kulturi dijaloga različitih mišljenja.
Učesnici će učiti o karakteristikama komentara, kolumne, editorijala i shvatiće važnost ovih formi za novine. Govoriće se o tome kako se formiraju lični stavovi i koliko informacija mora biti jaka da bi promijenila te stavove.
Među ostalim temama radionice su i: priprema kolumniste za posao, njegovo/njeno uočavanje i poznavanje detalja i načini pravovremenog onemogućavanja prigovora kritičara.
Vještine lijepog pisanja (snagu jezika, upotrebu specijalnih efekata jezika u pisanju kolumne) učesnici će vježbati na praktičnim primjerima uz zajedničku analizu sa trenericom.
Sanja Modrić jedna je od najznačajnijih i najuglednijih kolumnistica u Hrvatskoj. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima su: Godišnja nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND) za najbolje kolumne u 1994. godini, Godišnja nagrada HND-a za najbolje intervjue u 1995., Godišnja nagrada Hrvatskog novinarskog društva za najbolje uređivanu rubriku u 2001, i nagrada HND-a “Novinarka godine” u 2005. Trenutno radi kao pomoćnica glavnog i odgovornog urednika Jutarnjeg lista.
Cijena učešća na radionici je 200 KM (102 euro) a učesnici će dobiti potvrdu o završenoj radionici.
Učesnici snose troškove puta i boravka.
Prijava treba da sadrži:- biografiju/CV/ kandidata/kinje- lične kontakte.
Kontakt osobe za dodatne informacije i slanje prijava:
Lejla Kapetanović; lejla@media.baMaša Hilčišin Dervišević; masa@media.ba
Mediacentar SarajevoTel: + 387 33 715 840
Organizator radionice je NetNovinar-Centar za istraživačko novinarstvo i  medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i  Centar za istraživačko novinarstvo Zagreb).