Izvještavajte o pravosuđu i sigurnosti u BiH

Pozivamo novinare i novinarke bh. elektronskih i štampanih medija da se prijave na prvu generaciju programa „Analitičko izvještavanje – Pravda i sigurnost u BiH“. Program traje od aprila do jula 2007. godine i osmišljen je tako da ne ometa redovan rad u redakcijama. Sudionici će bolje upoznati istraživačke metode analitičkog izvještavanja o temama reformi pravosuđa i sigurnosnih službi u BiH. Organizator pokriva sve troškove učesnika.  Rok za prijave: 1. april.

Ovo je novi program podrške istraživačkom novinarstvu u oblasti reformi pravosuđa i sigurnosnih službi u Bosni i Hercegovini čiji je cilj pomoći urednicima i novinarima da bolje upoznaju ove procese i da unaprijede način dosadašnjeg izvještavanja o bh. pravosudnom i sigurnosnom sektoru. Novinari će unaprijediti istraživačke metode analitičkog izvještavanja iz ovih oblasti i posjetit će najvažnije institucije ovih sektora (sudove i sigurnosne službe) i upoznati se sa njihovim radom. 
Sudjelovanjem u ovom programu novinari i novinarke doprinijet će unapređenju javnog dijaloga o sigurnosti i reformama pravosuđa u Bosni i Hercegovini i biće upućeni u zakonsko reguliranje ovih oblasti.
Troipomjesečna edukacija sastoji se od dvije trodnevne radionice i obrazovanja „na daljinu (online učenje). U toku programa sudionici će uz mentorstvo trenera, pisati istraživačke priče koje će biti objavljene u medijima u kojima učesnici rade. Tekstovi će biti objavljeni i na web portalu www.netnovinar.org.
Prva radionica bit će održana od 17. do 19. aprila u Mediacentru Sarajevo, a druga od 12. do 14. juna 2007. Ovaj program koncipiran je kao savremena i novinarima primjerena edukativna metoda, koja istovremeno omogućava i njihovo nesmetano dnevno angažovanje u matičnim redakcijama za vrijeme trajanja edukacije.
Predavači su Mehmed Halilović, zamjenik Ombudsmana za medije FBiH i Rasim Čerimagić,  predavač i trener istraživačkog novinarstva u Školi novinarstva Media Plan, Sarajevo.
Organizatori pokrivaju troškove prijevoza i boravka učesnika.
Rok za prijave je 01. april 2007, a prijava treba sadržati:
• CV/biografiju kandidata/kinje (obrazovanje, seminari, treninzi) sa ličnim podacima• Lične kontakte kandidata/kinje i kontakte medija iz kojeg dolaze• Pismenu potvrdu glavnog urednika medija koji se obavezuje da će medij objaviti istraživačku priču/TV/radio prilog kandidata nastalog u toku programa• Vlastite novinarske radove• Pismo motivacije (pismo daje objašnjenje motiviranosti kandidata/kinje da učestvuje u programu, opisuje polja interesa kandidata/kinje i govori o njegovim preofesionalnim ciljevima)
Kontakt osoba:
Lejla KapetanovićMediacentar Sarajevo+ 387 33 715 840lejla@media.ba
U sklopu jednoipogodišnjeg programa „Analitičko izvještavanje – Pravda i sigurnost u BiH“ biće održane i dvije trodnevne radionice na kojima će učestvovati 10 urednika i urednica iz bh. štampanih i elektronskih medija  s ciljem pružanja podrške novinarima i novinarkama za pohađanje programa.
Organizator je NetNovinar – Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).
Program finansira Ambasada Velike Britanije Sarajevo u okviru Programa Global Conflict Prevention Fund.