Javna RTV u podjeljenim društvima

Javni RTV sistemi susreću se sa brojnim poteškoćama kako u zapadnoj Evropi tako i u novonastalim demokratijama i post-komunističkim društvima gdje je ovaj koncept i model relativno mlad. U specifičnom kontekstu multinacionalnih ili multietničkih društava kao što je Bosna i Hercegovina, proces kreiranja javnog RTV sistema dodatno je iskompliciran etničkom podvojenošću društva i postratnim okolnostima koje su postavile i još uvijek stvaraju velike prepreke u procesu uspostavljanja javnog RTV sistema.

Prepoznavajući potrebu za iscrpnom analizom postojećih modela javnih RTV sistema koji pokušavaju da pomire potrebe određenih skupina za očuvanjem njihovog kulturnog identiteta i potrebe za tolerantnijim odnosima između različitih etno-kulturoloških skupina, kao preduslova za izgradnju stabilnih i demokratičnih društava, Centar za medijsku politiku Mediacentra Sarajevo je u 2007. godini pokrenuo komparativno istraživanje o javnim RTV sistemima u podjeljenim  i/ili multikulturalnim društvima.
Zemlje obuhvaćene istraživanjem su Bosna i Hercegovina, Belgija, Makedonija i Švicarska. Komparativa studija, između ostalog, uključuje analize zakonskih rješenja, finansijskih tokova, uređivačkih i kadrovskih politika vezanih za rad javnih RTV sistema u multietničkim društvima.
Namjera projekta je da stimuliše argumentiranu javnu debatu o uređenju javnog RTV sistema, kako bi se identificirala najbolja zakonska rješenja i definisali operativni mehanizmi potrebni za kreiranje i održivost kvalitetnog javnog RTV sistema u službi građana zemalja poput Bosne i Hercegovine. 
Rezultati istraživanja koje sprovode istraživači i istraživačice iz zemalja obuhvaćenih istraživanjem biće prezentirani u knjizi  koju uređuju prof.dr.Sandra Bašić-Hrvatin, dr.Mark Thompson i dr.Tarik Jusić.
Nakon objavljivanja knjige, Mediacentar Sarajevo će organizovati i jednodnevnu konferenciju na temu “Javni RTV sistemi u podjeljenim društvima”, koja će biti održana u Sarajevu, početkom 2008. godine.
Realizaciju projekta finansira Open Society ZUG Fondation (OSI).

Uređivački tim:
Prof.Dr.Sandra Bašić – Hrvatin je profesorica na Fakultetu za društvene znanosti Univerziteta u Ljubljani te saradnica Mirovnog Instituta. Autorica je i urednica brojnih knjiga i istraživačkih studija u oblasti medija i komunikacija. Bila je i predsjednica Radiodifuznog savjeta Slovenije.
Dr. Mark Thompson je autor knjige “Forging War: The Media in Serbia, Croatia, Bosnia and Herzegovina” (1999), te sa Monroe E. Price ko-urednik knjige “Forging Peace: Intervention, Human Rights and the Management of Media Space” (2002).  Radio je kao analitičar medija, glasnogovornik i politički službenik pri različitim misijama UN-a i OSCE-a te kao programski direktor za područje Balkana nevladine organizacije International Crisis Group čije je sjedište u Briselu.
Dr.Tarik Jusić je programski direktor Mediacentra Sarajevo. Autor je brojnih istraživačkih izvještaja i tekstova o razvoju medija u BiH i kourednik više publikacija. Član je redakcije online magazina Puls demokratije (www.pulsdemokratije.net) gdje uređuje rubriku o medijima, a povremeno je angažovan i kao predavač na fakultetima u BiH.