Počinju novi treninzi VEZZA projekta

Novinari i novinarke devet bh. radio stanica, članica Vezza projekta od 2003. godine,  učestvovat će na radionici „Radio intervju“ koja će biti održana od 16. do 18. maja 2007. u Mediacentru Sarajevo. Sudionici će na treningu vježbati pripremu i vođenje radijskog intervjua.

Tokom tri dana treninga, sudionici će učiti tehnike intervjua i montiranje snimljenog materijala, a za tu priliku sala Mediacentra Sarajevo biće uređena kao mali radijski studio sa potrebnom opremom za takve vrste vježbi. Nakon snimljenog materijala, učesnici će sve intervjue analizirati sa predavačem.
Glavni predavač na treningu je Aldin Arnautović, certificirani BBC trener i producent u producentskoj kući „XY Films“ iz Sarajeva. Radio je kao voditelj, novinar i urednik u više domaćih medija, među kojima su i BHT1, NTV Hayat, TV SA, Radio Stari Grad i Radio mreža Boram.
Gosti treninga sa kojima će učesnici voditi intervju biće Borislav Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo i Dragan Golubović, koordinator INFOBIRO-a, digitalnog arhiva medija. Gošća predavačica je Ljiljana Zurovac, predsjednica Vijeća za štampu BiH.
Bh. radio stanice, članice VEZZA projekta, izrazile su potrebu za edukacijom iz oblasti media marketing plana i efikasnog timskog rada. Iz tog razloga će u maju 2007., pored radionice „Radio intervju,“ biti organizirane i radionice iz ovih oblasti.
U sastavu VEZZA projekta biće održan i in-house trening na radiju Balkan iz Banja Luke za 6 studenata novinarstva koji obavljaju praksu na ovom mediju.
Veza za zajednički anganžman (VEZZA) je projekat namijenjen privatnim elektronskim medijima u BiH, koji podržava Švicarski ured za razvoj i saradnju (SDC). Osnovni cilj projekta je da se privatnim radio i TV stanicama pomogne i omogući što kvalitetnije izvještavanje o najrelevantnijim socijalnim pitanjima, sa krajnim ciljem da se građani aktivno uključe i djeluju na dešavanja u svojim sredinama.
Organizator radionice „Radio intervju“ je NetNovinar-Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).