“Zlatna jabuka” za “Karneval”

Dokumentarni film “Karneval” osvojio je nagradu publike u kategoriji “Najbolji dokumentarni film” (“Best documentary film”) na Bosanskohercegovačkom filmskom festivalu u New Yorku, koji je održan od 11-12 maja 2007.

Nagrada publike “Zlatna jabuka” (“Golden Apple”) na ovogodišnjem festivalu dodjeljena je u dvije kategorije.  Pobjednik u kategoriji „Najboljeg dokumentarnog filma“ je film Alena Drljevića “Karneval”, dok je u kategoriji „Najboljeg kratkog ili dugometražnog filma“ nagradu osvojio film “Grbavica” Jasmile Žbanić.  Nagradu je pobjednicima uručio glumac Uliks Fehmiu pred prepunom salom prostorija Tribeca Film Festivala u New Yorku.
Ovogodišnja “Zlatna jabuka”, rad dizajnerke Aide Šehović, prezentirana je u sjećanje na nedavno preminulog Benjamina Filipovića, višestruko nagrađivanog režisera, profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i predsjednika Udruženja filmskih radnika BiH.
Film „Karneval“ potresna je priča o sudbini bosanskih izbjeglica koje su u proljeće 1992., bježeći od strahota rata, spas potražile u susjednoj Crnoj Gori. Očekivani spas nisu našli, a potraga za istinom o njihovoj sudbini bila je osnova za dugogodišnji istraživački rad novinara i publiciste Šekija Radončića. Njegova knjiga  „Kobna sloboda“, objavljena na osnovu istraživanja, bila je predložak za scenario kojeg zajednički potpisuju Šeki Radončić i Alen Drljević.