Etičke dileme u novinarskom radu

Radionica „Analitičko izvještavanje-Pravda i sigurnost u BiH“ (12.-14. juni 2007, Mediacentar Sarajevo) je posljednja radionica prve generacije novinara koji su se specijalizirali u analitičkom izvještavanju o sigurnosti i pravosuđu.

Učesnici su radili na analitičkim pričama uz konsultacije sa trenerima na teme koje su odabrali na početku pohađanja programa.
Sudionici su posjetili i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) gdje su razgovarali sa Mrzom Lišinovićem, zamjenikom direktora SIPA-e, koji ih je upoznao sa osnovnim aktivnostima ove agencije. Učesnici su posebno zanimanje pokazali za prezentaciju Siniše Karana, šefa finanijsko-obavještajnog odjela SIPA-e. Karan govorio je o prvim slučajevima otkrivanja pranja novca koji su rezultirali prvim presudama za pranje novca na Sudu BiH. Ove rezultate odjel SIPA-e za sprečavanje pranja novca svrstava među najuspješnije u regiji.
Gosti predavači Benjamin Butković, urednik na BHT 1 i Dejan Anastasijević, novinar magazina „Vreme“ iz Beograda, tokom predavanja razgovarali su o etičkim aspektima i dilemama s kojima se novinari suočavaju u radu na pričama. Anastasijević je tokom predavanja polaznicima poručio da „objavljena novinarska priča“ ne smije nikome nanijeti štetu. Na primjerima objavljenih priča, predavač je sa sudionicima analizirao etička pitanja i dileme na koje su novinari nailazili tokom rada na pričama.
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović učesnicima je predstavio sigurnosnu strukturu BiH i govorio o reformama koje su posljednjih godina poduzete u organizaciji i objedinjavanju sigurnosnih službi u BiH.
Ovo je prva generacija bh. novinara i novinarki koja će krajem juna završiti troipomjesečnu edukaciju novinarstva iz oblasti bh. pravosuđa.
Prijave za drugu generaciju bh. novinara i novinarki na program „Analitičko izvještavanje-Pravda i sigurnost u BiH“ su u toku.
Cilj programa „Analitičko izvještavanje-pravda i sigurnost u BiH“ je pomoći urednicima i novinarima bh. medija da se bolje upoznaju sa reformama u pravosudnom i sigurnosnom sektoru, i unaprijede način dosadašnjeg izvještavanja o ovim temama. 
Organizator je NetNovinar – Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).
Program finansira Ambasada Velike Britanije Sarajevo u okviru Programa Global Conflict Prevention Fund.