Pišite o pravdi i sigurnosti u BiH

Zainteresovani ste da pišete istraživačke priče o sigurnosti i pravosuđu? Prijavite se na troipomječni program “Analitičko izvještavanje - Pravda i sigurnost u BiH” u Mediacentru Sarajevo. Organizator pokriva sve troškove učesnika. Rok za prijave: 27. juni 2007.

Novi program podrške istraživačkom novinarstvu u oblasti pravosuđa i sigurnosnih službi u Bosni i Hercegovini organizira NetNovinar trening centar. Cilj programa je pomoći urednicima i novinarima bh.medija da se bolje upoznaju sa reformama u ovim oblastima i unaprijede način dosadašnjeg izvještavanja o bh. pravosudnom i sigurnosnom sektoru.
Bh. novinari i novinarke imaju mogućnost da unaprijede istraživačke metode analitičkog izvještavanja o sigurnosti i pravosuđu i da se upoznaju sa zakonskom regulativom u ovim oblastima.
Troipomjesečna edukacija sastoji se od dvije trodnevne radionice i obrazovanja „na daljinu (online učenje). Online edukacija odvijat će se pomoću posebnog „Moodle“ softvera koji će učesnicima omogućiti svakodnevnu komunikaciju sa predavačima/cama i obezbijediti im edukativne materijale i novinarske tekstove iz oblasti sigurnosti i pravosuđa.
Prva radionica biće održana od 3. do 5. jula a druga od 5. do 7. septembra 2007. godine.
Sudionici programa predložiće teme iz oblasti pravde i sigurnosti na osnovu kojih će pisati istraživačke priče uz stalno mentorstvo trenera. Priče će biti objavljene u medijima za koje učesnici rade i na portalu za novinarsku edukaciju NetNovinar.org.
Glavni predavači su Mehmed Halilović, zamjenik Ombudsmana za medije FBiH i Rasim Čerimagić,  predavač i trener istraživačkog novinarstva u Školi novinarstva Media Plan, Sarajevo.
Organizatori pokrivaju troškove prijevoza i boravka učesnika.
Rok za prijave je 20. juni 2007. , a prijava treba sadržati:
• CV/biografiju kandidata/kinje (obrazovanje, seminari, treninzi) sa ličnim podacima• Lične kontakte kandidata/kinje i kontakte medija iz kojeg dolaze• Pismenu potvrdu glavnog urednika medija koji se obavezuje da će medij objaviti istraživačku priču/TV/radio prilog kandidata nastalog u toku programa• Vlastite novinarske radove• Pismo motivacije (pismo daje objašnjenje motiviranosti kandidata/kinje da učestvuje u programu, opisuje polja interesa kandidata/kinje i govori o njegovim preofesionalnim ciljevima)
Kontakt osoba:
Lejla Kapetanovićlejla@media.ba
Maša Hilčišin Derviševićmasa@media.ba
Mediacentar Sarajevo+ 387 33 715 840
Organizator je NetNovinar – Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).Program finansira Ambasada Velike Britanije Sarajevo u okviru Programa Global Conflict Prevention Fund.